Rich data, Drupal ja JSON-LD

Drupal 7:n mukana tulee automaattisesti RDFa -moduuli, joka luo Drupal -sivuille tietorakenteita hakukoneiden ymmärrettäväksi. Valitettavasti moduuli itsessään on aika yksinkertainen, eika anna juuri yksilöintimahdollisuuksia. Tätä varten pitää asentaa RDF Extensions tai muokata omassa moduulissa RDF -määrityksiä, tai vaihtoehtoisesti asentaa Microdata -moduuli vaihtoehtoista kuvauskieltä varten. Myöskin schema.org -moduuli kannattaa huomata, koska tämä tuo schema.org -tuen Drupaliin, ja kuten aiemmin mainitsin schema.org on Googlen ja muiden suurten hakukoneiden aloite, joten kyseiset tahot tulevat suosimaan tätä merkintätapaa.

Drupal 8 ja JSON-LD

RDFa:han syvempään perehtymistä kannattaa kuitenkin miettiä, sillä sen lisäksi että Googlen suosima tidon rikastamismuoto on Microdata, Drupal 8:n lähestymistapa rikastettuun tietoon on javascriptiin perustuva JSON-LD. Tämä muoto vaikuttaa huomattavasti käyttäjäystävällisemmältä, sillä annettava tieto annetaan meta-tietojen tapaan yhdessä paikassa. Drupal 7:llekin on rakenteilla moduuli tätä varten, mutta tämä on kehitysvaiheessa, eikä siis vielä sovellu tuotantokäyttöön. Ja Drupal 8:han lähestyy kovaa tahtia, ensi kesäksi povaillaan jo jonkinlaista julkaisua.

Uusi muoto

JSON-LD on uusi tapa rikastetun tiedon lisäämiseen www-sivuille, eikä tuki sille ole välttämättä täydellistä. Google ilmoitti tukevansa JSON-LD:tä vasta loppukeväästä 2013, eikä tätä varten ole juuri testaustyökaluja. Googlen otekin tästä tuntuu vielä hieman haparoivalta, koska tämän oma testaustyökalu ei validoi edes Googlen sivuilla annettua esimerkkiä virheettä.

Google kuitenkin käyttää JSON-LD:tä jo sähköposteissaan; rikastetun tiedon lisääminen automatisoituihin sähköposteihin mahdollistaa mm. sähköposteissa ilmoitettujen tapaamisten lisäämisen kalenteriin – ainakin teoriassa, käytännössä en ole asiaa päässyt vielä testaamaan.

Esimerkki JSON-LD -koodista

Alla esimerkki JSON-LD:llä tuotetusta rikastetusta tiedosta sivulle; Tieto voidaan linkittää sivun head:ista vastaavasti kuten tyylitiedostotkin.

{ "@context": { "name": "http://schema.org/name", "description": "http://schema.org/description", "geo": "http://schema.org/geo", "latitude": { "@id": "http://schema.org/latitude", "@type": "xsd:float" }, "longitude": { "@id": "http://schema.org/longitude", "@type": "xsd:float" }, "xsd": "http://www.w3.org/2001/XMLSchema#" }, "name": "Zento", "description": "Sosiaalisen median koulutukseen ja Drupal- ja muuhun www -tuotantoon erikoistunut yritys", "geo": { "latitude": "61.496918", "longitude": "23.757243" } }

Zento on yhteisöllisen viestinnän asiantuntijayritys, joka on toiminut vuodesta 2003. Autamme asiakkaitamme viestimään verkossa ja toimimaan työntekijälähettiläinä.

Seuraa meitä:

Ota yhteyttä:

Zento Oy
Rautatienkatu 21B
FI-33100 Tampere

zento@zento.fi
040 5656 273

Tietosuojaseloste