Drupal-koulutuksessa perusteet haltuun kahdessa päivässä

Päivitys 24.3.2015: Drupal-koulutus ei tällä hetkellä kuulu Zenton valikoimaan.

Takana on kahden päivän Drupal-koulutuskeikka Ikaalisissa ja roppakaupalla arvokkaita kokemuksia. Panostin kunnolla aikaa Drupal-koulutuksen suunnitteluun ja materiaalien tuottamiseen, sillä tarkoitus oli kouluttaa osallistujat tekemään Drupalin avulla muutakin kuin kirjoittaa tekstiä ja lisätä tekstin sekaan kuvia. Osa osallistujista halusi perustaa kokonaan uuden sivuston. Niinpä koulutukselle kertyi asiaa huomattavaa tahtia ja koulutuksesta muodostui tiivis tehopaketti.

Sisällönsyöttö kannattaa opetella kunnolla

Koulutusryhmään kuuluu aina koulutettavia, joilla on erilaisia tarpeita. Koska jo perusasiaa Drupalista on todella paljon, on tärkeää, että Drupal-koulutusryhmän osallistujien tarpeet ovat ainakin kohtuullisen lähellä toisiaan. Jos joku esimerkiksi haluaisi keskittyä sisällön oikeaoppiseen syöttämiseen, tähän pitäisi pystyä varaamaan kohtuullisen paljon aikaa.

Sisällön syöttöön liittyy omat hienoutensa, ja väärin syötetty sisältö saattaa saada koko sivuston näyttämään epäyhdenmukaiselta ja sekavalta. Tätä pystytään jossain määrin korjaamaan uusilla moduuleilla ja säätämällä Drupalin asetuksia – mutta useimmissa Drupal-sivustoissa näitä asetuksia ei ole säädetty kuntoon. Jotta näitä asetuksia pystyisi itse säätämään, pitää osata asentaa oikeat moduulit ja säätää myös niiden asetukset kuntoon. Ja sitä varten tarvitsee taas ymmärtää hieman enemmän Drupalin rakenteesta.

Asiantuntijasta kouluttajaksi

En ole koskaan mieltänyt itseäni varsinaisesti kouluttajaksi, mutta nämä kaksi päivää Ikaalisissa osoittivat ajatukseni vääriksi. Omien ja osallistujien kokemusten pohjalta olisi hyvä jatkaa ja pitää enemmänkin Drupal-koulutuksia. Kun koulutettava asia on sellainen, jonka itse tuntee perinpohjin, materiaalit ovat kunnossa ja ryhmä sopivan kokoinen, sujuu koulutus mainiosti.

Haasteita koulutustilanteeseen saattaa tulla joko ennakoitavista että ennakoimattomista olosuhteista. On odotettavaa, että kaikken koulutettavien kokemus tietokoneista ei ole samalla tasolla, mikä vaatii jonkin verran lisää aikaa. Mikäli ryhmä ei ole liian suuri, pystyy koulutettavien yksilöllisiin tarpeisiin vastaamaan ilman, että ryhmä tästä kärsii.

Pieniä yllätyksiä toi Drupalin asentaminen Applen laitteella, mutta suuria ongelmia ei tästäkään loppujen lopuksi koitunut ja ongelmiin löytyi nopeasti ratkaisu. Kaikenkaikkiaan koulutus oli itselleni ja toivon mukaan myös koulutettaville hyvin positiivinen kokemus.

Alla Minna Nissilän kokemuksia maaliskuun koulutuksesta:
Olen tehnyt muutamia www-sivustoja aiemmin mutta eri tekniikalla kuin Drupal. Ennen koulutusta Drupal-kokemukseni oli lähinnä päivittäjänä ja olin myös lukenut Drupalin opasta, seurannut Drupalin blogia jne.
Mutta käytännössä Drupal sivujen pystyttämiseen sain Antti Lusilan koulutuksesta hyvät eväät. Lähdimme A:sta ja menimme eteenpäin askel kerrallaan niin että jokainen kurssilainen pysyi mukana. Kysymyksiä sai esittää matkan varrella, sitä mukaa kun niitä nousi.
Kurssilla jokainen teki oman www-sivun, eli latasimme ja asensimme Drupalin, tutustuimme sen perusominaisuuksiin, asensimme lisämoduuleita ja tutustuimme niiden ominaisuuksiin, haimme uusia teemoja ja kävimme läpi päivittämiseen liittyviä asioita…
Meidän, Kulttuuricampuksen sivut on teknisesti toteutettu Drupal-tekniikalla ja nyt valmiudet niiden kehittämiseen ovat olemassa. Tulevaisuuden suunnitelmissa on toteuttaa esim. verkkokauppa. Lähitulevaisuudessa aion myös tehdä omat kotisivuni Drupal-tekniikalla. 

 

Zento on yhteisöllisen viestinnän asiantuntijayritys, joka on toiminut vuodesta 2003. Autamme asiakkaitamme viestimään verkossa ja toimimaan työntekijälähettiläinä.

Seuraa meitä:

Ota yhteyttä:

Zento Oy
Rautatienkatu 21B
FI-33100 Tampere

zento@zento.fi
040 5656 273

Tietosuojaseloste