Eroon roskaposteista blogeissa ja muilla sivuilla

Roskapostit ovat aiheuttaneet päänsärkyä meille kaikille. Roskapostien estoon kehitetään yhä tehokkaampia tapoja, mutta roskapostittajat pysyvät tilanteen tasalla ja löytävät pian keinot päästä lävitse uusista antispam-työkaluista. Sähköpostien spammin torjunta on kokonaan oma lukunsa, enkä keskity nyt siihen; Suurennuslasin alla on nyt julkaisujärjestelmillä kuten Drupalilla tehdyille nettisivuille tulevat roskaviestit.

Sosiaalisuus on tämän hetken kuuma sana, tässä tuskin on kenellekään mitään uutta. Sosiaalisuus kuitenkin vaatii sen, että käyttäjät pääsevät liittymään yhteisöihin, kirjoittamaan sisältöä, kommentoimaan, keskustelemaan ja tykkäämään. Uutta blogia tai muuta sosiaalisuutta sisältävää sivua perustava saa halutun osallistumisen lisäksi yleensä reilun annoksen viagra-mainoksia, rolex-tarjouksia sekä ainutlaatuisia tilaisuuksia päästä vinguttamaan visaansa aikuisviihdesivustolle.

Mikään spämmintorjunta-työkalu ei kuitenkaan ole tuntunut toimivan ilman pientä lisätyötä. Täysin suomenkielisillä sivustoilla on pystynyt muokkaamaan yksinkertaiseen matematiikkaan perustuvaa captchaa (eli roskapostin torjunta-komponenttia) niin, että käyttäjä joutuu kirjoittamaan suomeksi ’kahdeksan’ suoriutuakseen laskutehtävästä ’3+5’. Suomen kieli ei tietenkään toimi muun kielisillä sivustoilla, mutta tämänmallinen spamminesto on oikeilla jäljillä.

Kilpajuoksua spämmääjien ja spämmin torjujien välillä

Roskapostibottien ja antispam-työkalujen kilpajuoksu on johtanut siihen, että spämmääjät ovat koneiden sijaan alkaneet ulkoistamaan toimintaansa kehitysmaihin. Vanhojen koneenraakkien ääressä istuvat senttipalkalla töitä tekevät ihmiset käyvät läpi nettiä ja etsivät sivustoja, joihin voi lähettää spämmiä. Vaikeimmatkaan tietokoneella luettavat kirjanyhdistelmät eivät toimi tätä toimintatapaa vastaan. Spämmääjillä on vieläpä omat sähköpostit, joiden avulla nämä pääsevät rekisteröitymään palveluihin ja tavallinen bloggaaja onkin spämmääjien kanssa helposti ongelmissa.

Vaikka roskapostittajina saattaakin olla ihmisiä, useimmilla näistä on yksi heikkous; Harvempi roskapostia työkseen lähettävä osaa englantia muutamaa sanaa enempää. Tästä päästäänkin jo hyvin jäljille siinä, millaista spammintorjuntaa kannattaa käyttää. Hyvä antispam-työkalu huomioi sekä  jatkuvasti nettiä skannaavat roskapostibotit, että spämmiä lähettävät ihmiset – tekemättä kuitenkaan kommenttien lähettämistä halutuille käyttäjille liian vaikeaksi.

Myös spämmin luonne on aikojen mukana muuttunut. Nykyään ei aina yritetä suoraan myydä tuotteita, vaan myös korostaa spämmääjien omien sivujen näkymistä hakukoneissa. Toisinaan saattaa sivuille tulla spämmiä, jotka näyttävät melkeinpä oikeilta kommenteilta, eivätkä edes sisällä linkkejä – näiden takana on luultavimmin joidenkin palvelujen spämmayksen-esto systeemin kierto niin, että linkit lisätään muokatessa, jos käyttäjällä on oikeus muokata kommenttiansa jälkikäteen.

Ratkaisu spämmiongelmaan

Parhaiten toiminut ratkaisu toistaiseksi on ollut loogisen captchan käyttäminen. Kun omilla kotisivuillani vaihdoin loogiseen captchaan, putosi spämmien määrä päivässä 15:sta nollaan. Loogisilla captchoilla tarkoitetaan varmistuskysymystä, johon käyttäjän on pääteltävä vastaus. ’Minkä värinen on paloauto?’ -kysymyksestä ei robotit pääse helposti lävitse; kysymysten kanssa on kuitenkin oltava tarkkana – vaikka sanoisinkin että suurin osa ihmisistä vastaisi kysymykseen ’punainen’, eri maissa saattaa olla eri värisiä paloautoja, mikä hankaloittaa edellisen kysymyksen käyttöä kansainvälisillä sivustoilla. 

Vaihtoehtoisia ratkaisuja

Edellistä ratkaisua voit myös tehostaa lisäominaisuuksin tai voit testata vaihtoehtoisia tapoja, jos edellinen ratkaisumalli ei tunnu blogiisi sopivalta.

  • Loogista captchaa saatetaan vielä tehostaa käyttämällä kuvaa ja kysymällä jotain kuvasta. 
  • Tyhjän kentän captcha – vaaditaan että käyttäjä jättää kentän tyhjäksi. Tämä kuitenkin toimii vain, jos kenttä jätetään näkyville ja ohjeistetaan käyttäjää jättämään tämä tyhjäksi.
  • Usean captchan yhdistelmä. Tällöin on hyvä että yksi kentistä on tyhjän kentän captcha, jolloin käyttäjä voi hypätä tämän ylitse. Tällöin kentän voi piilottaakin, jos haluaa tämän estävän vain botteja.
  • Integroi kirjoitusten kommentointi facebookiin.

Näillä vinkeillä pitäisi spämmiongelmasta päästä enemmän tai vähemmän eroon. Tulevana ongelmana voisin nähdä seuraavan askeleen spämmääjien taholta – aletaan joko värväämään englannin taitavaa työvoimaa, tai käyttämään kääntäjiä, vaikkapa google translate:a. Mikäli jälkimmäinen uhkakuva toteutuu, on plussaa jos loogiset kysymyksensä muodostettua niin, että käytettävillä kysymyksillä on useita merkityksiä – ja jonka oletusarvoisena käännöksenä jotain muuta, mitä olet kysymässä. Luultavasti käyttäjä, joka haluaa lukea englannin kielistä sisältöä, osaa vastata englanninkieliseen kysymykseen.

Onko sivustolle tulevasta spämmistä ollut itsellesi hankaluuksia? Oletko päässyt eroon spämmistä jollain muulla keinoin? Kirjoita kokemuksistasi!

Ja ettette ihmettelisi, niin kerron että Zenton sivuillehan ei ole vielä lisätty uutta captchaa. Suutarin lapset ja niin edespäin.

Julkaistu: | Kategoriat:

Zento on yhteisöllisen viestinnän asiantuntijayritys, joka on toiminut vuodesta 2003. Autamme asiakkaitamme viestimään verkossa ja toimimaan työntekijälähettiläinä.

Seuraa meitä:

Ota yhteyttä:

Zento Oy
Rautatienkatu 21B
FI-33100 Tampere

zento@zento.fi
040 5656 273

Tietosuojaseloste