Google moukaroi Microsoftia valtaisalla Chrome -pallolla

Googlesta on jo muodostunut valtavan iso jättiläinen. Useaan otteeseen olen kuullut ihmisten huolta siitä, kuinka paljon Google heistä tietää. Kun Googlella oli jokin aika sitten ongelmia, koko netin käyttö hidastui huomattavasti. Ja kukapa enää osaisi kuvitella nettiä ilman Googlea – tai tietokonetta ilman nettiä? Olemme siirtymässä lähemmäksi yhtälöä Tietokone = netti = Google.

Valtavasti kohua aiheuttanut Google Wave on vielä koe-asteella, ja samaan aikaan suuryrityksellä on muitakin rautajärkäleitä tulessa. Google Chrome -käyttöjärjestelmä on jotain joka todellakin saattaa tönäistä Windowsia pahemmin kuin mikään muu on sitä tähän mennessä tehnyt. Google on jo julkaissut Chrome -selaimen, joka ei ole vielä kerännyt huimaa suosiota – mutta selain on vasta alkusoittoa sille mitä on tulossa.

Chrome -käyttöjärjestelmän ajatuksena on se, että käyttäjät ovat netissä suurimman osan tietokoneella viettämästään ajastaan. Kuitenkin, nopeimmatkin tietokoneet kestävät kohtuullisen pitkän ajan käynnistyä, ja suurin osa koneella tapahtuvasta toiminnasta on monen käyttäjän kannalta turhaa. Siispä, Chrome -käyttöjärjestelmä ei tule olemaan perinteinen työpöytä -malli, vaan enemmänkin internet -käyttöliittymä, joka latautuisi sekunteissa. Tästä käyttöliittymästä käsin voit avata selaimen, lukea RSS -syötteet, keskusteluikkunat ja muut tarpeelliset toiminnot. Ja ilmainen sellainen.

Suurelle osalle lukijoista tulee tässä vaiheessa mieleen, että selainpohjainen järjestelmä ei voi mitenkään korvata kunnon työpöytää, jos pitäisi vaikka jotain töitäkin tehdä. Tekemisen laadusta riippuen, en olisi tästä ollenkaan varma. Uskoisin siitä olevan noin kahdeksan vuotta aikaa kun kuulin Microsoftin tulevaisuuden visioista, joissa ohjelmistot tai jopa käyttöjärjestelmät olisivat palvelimilla, ja käyttäjä lataisi ainoastaan käyttöliittymän koneelleen.

Nyt tämän vision kuitenkin yhdistäisi Googleen ennen Microsoftia. Ja pitää myös muistaa, että verkossa olevat täysin ilmaiset toiminnallisuudet kehittyvät jatkuvasti – Jokaiselle verkkosivustolle saa jo kehittyneitä WYSIWYG -editoreita, kuvia pystyy muokkaamaan ilmaiseksi vaikka Sumo Paintilla ja Googlen Waven synnyttämät ajatukset saavat ajatukset perinteisestä dokumenttien kirjoittamisesta tuntumaan kömpelöltä. Kun pystyn kirjoittamaan dokumenttia niin että pääsen siihen käsiksi ilman sähläämistä sekä työkoneelta, kannettavalta että kotikoneeltani, ja voin antaa sen klikkauksella luettavaksi tai muokattavaksi eteenpäin ja näen suoraan siihen tehdyt muutokset, alkaa perinteiseen tekstinkäsittely -ohjelmaan tarttuminen tuntua tylsältä – varsinkin kun se kuitenkin tulee sotkemaan kaikki muotoilut.

Mutta se, mitä loppujen lopuksi tulee tapahtumaan jää nähtäväksi. Kysymysmerkkejä on vielä paljon, kuten miten toimii tietoturva netti-käyttöliittymässä tai wavessa, mihin riittää järjestelmien kapasiteetti ja pystyykö Chrome taipumaan myös ohjelmistoalustaksi. Itse en jaksa uskoa että esim. selainpohjaista järeää kuvankäsittelyä voitaisiin tehdä vielä useampaan vuoteen. Odotan kuitenkin mitä suurimmalla mielenkiinnolla, mitä Chrome -käyttöjärjestelmä tuo tullessaan – ja siitä voimme olla varmoja, että netti tulee tulevaisuudessa muuttumaan yhä tärkeämmäksi osaksi ihmisten elämää, mikä pelaa peliä enemmän Googlen pussiin.

Tähän blogaukseen vanhan Zenton sivun puolella tuli seuraavia kommentteja:

Maurelita: ”Käyttäjäprofiilista riippuen tuo voisi olla taivaallista ! Toisaalta todella googlen kaikkivoipuus epäilyttää, ja yritysten kannalta tietoturva painaa puntarissa enemmän kuin käytettävyys. Joku mainitsi että Google Waven voisi asentaa omalle (firman) palvelimelle – tuo kuullostaa lupaavalta.”

Antti Lusila: ” Waven asentaminen omalle palvelimelle on varmasti perus-wavea turvallisempi ratkaisu. Google onkin jo vahvasti kaappaamassa yritys/virasto -asiakkaita itselleen yhä laajemmalla alueella, kuten Los Angelesin tapaus näyttää, eikä olisi yllättävää jos yhtiö seuraavaksi panostaisikin turvallisempiin verkko-ominaisuuksiin Waven kaltaisissa palveluissa ihan yleisestikin. Ja mitä yksinkertaisiin verkko-käyttöliittymiin tulee, ne alkavat yleistyä vauhdilla jo ilman Chromeakin. Ei ole enää harvinaista, että miniläppärissä on kaksi käynnistysnappia, joista toinen avaa muutamassa sekuntissa verkko-käyttöliittymän josta pääsee nettiin. Vaikka nämä käyttöjärjestelmät eivät olekaan Googlen omia, ohjaavat ne käyttäjiä kuitenkin pois Microsoftilta.”

Zento on yhteisöllisen viestinnän asiantuntijayritys, joka on toiminut vuodesta 2003. Autamme asiakkaitamme viestimään verkossa ja toimimaan työntekijälähettiläinä.

Seuraa meitä:

Ota yhteyttä:

Zento Oy
Rautatienkatu 21B
FI-33100 Tampere

zento@zento.fi
040 5656 273

Tietosuojaseloste