Parhaillaan pyörii New Yorkissa Web 2.0 Expo ja siellä on ensimmäisten puheenvuorojen aikana syntynyt uusi, ehkä hieman ikävämpi ilmiö: tweetmobbing. Asiasta bloggaa Eero Leppänen Rautasillassa.

Yleistymässä on ilmiö seminaarien ja muiden tapahtumien “raportoimisesta” Twitterissä tai vaikkapa kotimaisessa Qaikussa (tsekkaa #seminaarikannu). Tämä on erittäin hyvä käytäntö, sillä se jakaa tapahtuman kulusta ja annista tietoutta tapahtumaan osallistumattomillekin. Yleensä tämä raportointi tulee nimenomaan yleisöltä, joten reaktiot ja kommentit ovat autenttisempia. Me Zentollakin olemme useiden tilanteiden raportointia seuranneet nimenomaan Qaikun kautta. Olisi mahtavaa, jos tämä käytäntö yleistyisi myös muissakin tapahtumissa eikä vain viestintää koskevissa tilanteissa.

Leppänen kertoo Web 2.0 Expon alkumetreillä tämän menneen kuitenkin puhujan kannalta pahasti pieleen. Puhujien taustalle heijastettiin Twitter-viestejä (#w2e -hashtagilla) valtavalle valkokankaalle. Viimeinen puhuja ei ilmeisesti yltänyt vauhdikkaiden ja iskevien edeltäjiensä suorituksiin esityksessään ja taustakankaalle alkoi ilmestyä kommentteja hänen ulosannistaan ja tietysti yleisö niihin reagoi naureskellen. Viestien ilkeys meni niin pitkälle, että koko viestivirta vedettiin hetkeksi pois. Vahinko oli kuitenkin jo tapahtunut. Syntyi tweetmobbing, nöyryyttämisen muoto.

Olisi toivottavaa, että tällä ei hyvää käytäntöä tilanteiden ja sisältöjen raportoimisesta pilata. Twitter ja sen kaltaiset palvelut ovat luoneet tilaisuuksiin juuri tarvittavaa avoimmuutta ulospäin ja toki avoimmuutta on myös puhujan taitojen kommentoiminen. Senkin vaan sietäisi tehtävän rakentavasti, eikä suinkaan silkkaa ilkeyttään ja seuraajia naurattaakseen. Yleisöstä on tullut tapahtumien sisällöntuottajia ja tämä tulisi kunkin omassa käytöksessään sisäistää.

Esiintyjä on itse vastannut asiaan blogissaan. Toivottavasti näin ei enää kellekään käy, vaan saamme nauttia hyvästä ja rakentavasta rapoilusta jatkossakin ja tilaisuuksissa uskalletaan aktiivinen virta heijastaa puhujien taustalle ja muihin paikkoihin.

Tähän blogaukseen vanhan Zenton sivun puolella tuli seuraavia kommentteja:

Eero Leppänen: “Hei kiitos linkkauksesta! Toi Hästäki on itse asiassa #w2e. Täähän nimittäin on hassusti vielä 2.0 expo, vaikka taidammekin olla jo 3.0 -ajassa. Ja terveisiä New Yorkista!”

Hanna Takala: “Kiitos huomaamisesta! Korjasin 3:n 2:ksi jota tietysti tarkoitin 😉 Toivottavasti reissu on antoisa kaikin puolin!”

Categories: Blogi

Hanna Takala

Hanna T edustaa sosiaaliseen mediaan kasvanutta nuorta polveamme. Tampereen ammattikorkeakoulun taiteen ja viestinnän osastolta medianomiksi valmistunut Hanna on osallistunut esimerkiksi Elonmerkki 2011 -tapahtumassa livebloggaajana kirjan kirjoittamiseen.