IE9 julkaistaan Suomessa huomenna – asiaa selainpäivitysten tärkeydestä

Internet Explorer on selaimista varmasti kaikkein tunnetuin; Kun itse aloin nettiä käyttämään, vaihtoehtoina oli joko IE4 tai Netscape Navigator. Ja kun käyttöjärjestelmänä oli Windows ja Microsoft sai vielä käyttää Windowsin salassa pidettyjä ominaisuuksia ja käyttöliittymä-integraatiota saavuttaakseen nopeus-edun – valitsi moni käyttäjä IE:n. Toiset alkoivat pian pitää suuren korporaation monopolia yrittävää selainta evilinä(tm), mutta selaimen valta-asema ei silti horjunut moniin vuosiin. Vaikka itse suosinkin ensin IE:tä, aloin ensimmäisiä www-sivujani koodatessa ymmärtämään, miten pielessä tämä oli. Vaikka selain yrittikin saada kaikkea hienoa aikaan, sen erot koodin ymmärtämisessä vaativat huonolla tuurilla melkein tuplatyön sivuja rakentaessa.

Näistä omista ensikosketuksistani internettiin on kulunut nyt yli 15 vuotta, ja tänään on julkaisupäivä IE -selaimen yhdeksännelle versiolle. Alkuajoista on tultu pitkälle, ja myös IE tukee standardeja nykyään lähes täysin, eikä ylimääräistä työtä selainkohtaisesta koostamisesta tämän kanssa juuri enää tule. Vaikka uusien selainversioiden päivittäminen koneille on tärkeää, tätä päivitystä tullaan tuskin aivan hirveän tehokkaasti tekemään. Syynä tälle on se, että selain ei toimi Windows XP:ssä, joka on vielä hyvin laajassa käytössä. Jos kuitenkin käytät vielä Internet Explorerin 7 -versiota, suosittelisin vahvasti päivittämään 8-versioon viimeistään nyt.

IE9:n voi ladata tiistai-aamu kello 7:stä eteenpäin [täältä]

Moni saattaa vielä miettiä, miksi selaimia yleensä kannattaa päivittää?

Tässä 9 syytä siihen, miksi sinun pitäsi päivittää selaimesi:

  1.  Selainten ominaisuudet. Käytettävyys tulee yhä tärkeämmäksi asiaksi niin www-sivustoissa kuin tietokone-ohjelmissakin, ja uusimmissa versioissa saat käyttöösi viimeisimmän kehityksen tällä saralla.
  2.  Standardinmukaisuus. Monet sivustot eivät toimi vanhoilla selaimilla, tai näyttävät vain osan sisällöstä. Sivujen saaminen näkymään vanhemmilla selaimilla vaatii lisäkustannuksia, ja koska kyseessä on vähenevä ja aikanaan poistuva ongelma, tätä yleensä ei katsota vaivan arvoiseksi. IE7, jonka jälkeen on nyt siis tullut 2 uutta pääversiota, kuuluu näihin epä-standardinmukaisiin selaimiin.
  3.  Nopeus. Viimeaikainen trendi selain-kehityksessä on ollut saada selaimista mahdollisimman nopeita. Kenelläkään tuskin on mitään tätä vastaan?
  4.  Sivujen ominaisuudet. Vanhat selaimet eivät takuuvarmasti tue uusia HTML5– ja CSS3 -tekniikoita. Kunhan tekijät pääsevät näihin tekniikkoihin kunnolla mukaan, eivät nämä muuta halua tarjotakaan!
  5.  Roskapostien vähentäminen: Pitämällä huolen selaimesi päivityksestä muun tietoturvan ohella, estät osaltasi roskaposti-robotteja pesiytymästä koneellesi.
  6.  Yrityksen tietoturva: Vanhojen selainten tietoturva-aukot voivat päästää ikäviä matoja työkoneellesi ja yrityksesi verkkoon, ja aina on mahdollista että joku pääsee läpi turvatoimista. Tällaiset tapaukset voivat aiheuttaa mittaamattoman pahoja vahinkoja!
  7.  Oma tietoturvasi: Selainten tietoturva-aukot ovat riski myös yksityisille käyttäjille. Identiteetti-varkaudet ovat kovaa tahtia yleistymässä Suomessakin – toistaiseksi ne ovat olleet suuren mittakaavan ongelma lähinnä meren takana.
  8.  Osallistuminen sosiaaliseen mediaan: Yhä tärkeämmäksi tulevat sosiaalisen median palvelut kuten Facebook ja Twitter toimivat parhaiten uudemmilla selaimilla. Monille näkyvyyttä ja mainetta tarvitseville yrityksille ja yhteisöille on ensiarvioisen tärkeää olla kehityksen kärjessä tällä alueella!
  9.  Imago. Käyttämällä vanhoja selaimia saatat antaa kuvan, että et seuraa aikaasi. Vaikka potentiaalinen liikekumppanisi ei näkisikään selainta koneellasi, on hyvin mahdollista että tiedot käyttämistäsi ohjelmista välittyvät palautelomakkeen tai sähköpostin otsaketietojen mukana.

Monet suuret virastot ja yritykset selittelevät selainten päivittämättömyyttä omien järjestelmiensä integroinnin tuottamilla vaikeuksilla tai muilla syillä. On kyseessä sitten IT-osaston haluttomuus ryhtyä suureen operaatioon tai ajan puute, aikaa päivityksiin olisi kuitenkin hyvä löytää. Jos operaatio on oikeasti haasteellinen, pitäisi johtajien pystyä järjestämään ylläpidolle aikaa ja resursseja sen suorittamiseen. Ja mikäli koko organisaatiossa on käytössä IE7 tai vanhempi selain vain sen takia, että jokin muu järjestelmä sitä vaatii, voi miettiä onko tuo toinenkaan järjestelmä enää ajan tasalla? 

Selain -vaihtoehdoista

Selainten uusilla isoilla versioilla on päällä kova kilpailu; Chorme:n 10 -versio julkaistiin juuri, ja Firefox 4 kummittelee jo nurkan takana. Myös Operasta julkaistiin uusi versio viime joulukuussa. Jokaisella on omat suosikkinsa, ja jos et ole vielä testaillut  eri selainten eroja, suosittelisin testailemaan. Aluksi muut kuin se oma vanha suosikki saattavat tuntua kömpelöiltä, mutta pienen totuttelun jälkeen saatat löytää ominaisuuksia jotka saattavat saada sinut muuttamaan pääasiallisesti käyttämäsi selaimen.

Jatkoa seurasi kommenteissa:

Antti Lusila: ”Kirjoituksesta jäi uupumaan Safari, joka on enimmäkseen Apple -käyttäjien suosiossa. Uutta suurempaa versiota ei tästä selaimesta ole kuitenkaan julkaistu tässä sumassa, vaan edellinen pääversio (Safari 5) julkaistiin kesäkuussa. Uusi aliversio kyllä julkaistiin viikko sitten.

Yhteensopivuus-ongelmien kanssa painiville organisaatioille saattaa löytyä sopiva ratkaisu Browsiumista ( http://www.browsium.com/ ). Omakohtaista kokemusta tästä ei löydy, mutta lupaavat ainakin paljon. Tämän siis pitäisi poistaa ainakin tarpeen käyttää IE6:tta, mutta sitähän ei Suomesta enää keneltäkään löydy – eihän?

Ja jos olet IE7:n käyttäjä, olitko tietoinen että IE8:sta löytyy myös IE7 -yhteensopivuustila, jolloin selain käyttäytyy niinkuin se olisi IE7?”

 

Julkaistu: | Kategoriat:

Zento on yhteisöllisen viestinnän asiantuntijayritys, joka on toiminut vuodesta 2003. Autamme asiakkaitamme viestimään verkossa ja toimimaan työntekijälähettiläinä.

Seuraa meitä:

Ota yhteyttä:

Zento Oy
Rautatienkatu 21B
FI-33100 Tampere

zento@zento.fi
040 5656 273

Tietosuojaseloste