Satuin olemaan läsnä, kun yksi Hanna Puron asiakkaista pyysi häneltä kertausta siitä kuinka kommentin kanssa retweettaaminen onnistuu Twitterissä. Ajattelin, että ei se varmaan pahaa tee blogissakin käydä asia läpi.

Sehän on nimittäin niin, että Uudelleentweettaa-ikonin painaminen Twitterissä ei anna sinulle kommentoinnin mahdollisuutta. Olet tämän saattanut huomata tweettaillessasi.

Miten siis uudelleentweettaat kommentin kanssa?

Lisää oma kommenttisi uudelleentweettaukseesi

Miten tehdään perinteinen uudelleentweettaus ja lisätään oma kommentti mukaan?

Sinulla on eri Twitter-työvälineissä erilaisia mahdollisuuksia, mutta katsotaanpa ihan Twitterin omassa selainkäyttöliittymässä mistä käytännössä on kyse.

Tässä on Aamulehden Menominin tweetti, jonka haluan uudelleentweetata omalla lisäykselläni.

Perinteinen, vanha kunnon retweettaus eli RT tapahtuu käytännössä siten, että kopioit alkuperäisen viestin.

Perinteinen retweettaus alkaa viestin kopioimisesta.

Kun olet kopioinut viestin leikepöydällesi, klikkaa Twitterissä vastaamista (viestin alla olevista ikoneista nuoli vasemmassa reunassa). Näin muodostat keskusteluketjua, joka toimii mm. lähdeviittauksena.

Avoimessa vastauskentässä lisää ihan viestin alkuun, ennen nimimerkkiä (älä kuitenkaan poista sitä!), oman kommenttisi. Kirjoita sitten sen perään merkkipari RT (eli ReTweet). Selventääkseni olen merkinnyt kuvaan vihreällä taustalla oman kommentin ja sinisellä RT:n.

Lisää uudelleentweettauksessa oma kommenttisi alkuun ja sen perään, ennen nimimerkkiä, kirjainpari RT.

Tämän jälkeen hyppää viestin loppuun, nimimerkinkin perään, ja liitä leikepöydältä kopioimasi viesti. Mikäli alkuperäinen viesti on riittävän lyhyt, pääset välittömästi klikkaamaan “Twiittaa” -nappia. Kuten näet, minun valikoimani viestin kohdalla joudun ongelmiin.

Liitä alkuperäinen viesti leikepöydältä ihan vastauksen perään.

Olen nimittäin nyt tilanteessa, jossa joudun käsittelemään alkuperäistä viestiä, jos haluan oman kommenttini mahtuvan mukaan. Vaihda RT (ReTweet) tässä tapauksessa MT:ksi eli modifioiduksi tweetiksi (muokattu, muutettu). MT on sinulle ja muille lukijoille merkki siitä, että alkuperäistä viestiä on jotenkin muokattu ennen uudelleentweettausta.

Vaihdan RT-kirjainparin siis MT:hen (nyt vaaleanpunaisella taustalla) ja pyyhin sopivasta välistä ylimääräistä tekstiä pois, päästäkseni 140 merkkiin.

Kun alkuperäistä viestiä täytyy esim. lyhentää, RT-merkkipari kannattaa vaihtaa MT:ksi.

Muokkauksen jälkeen viesti kelpaa Twitterille pituutensa puolesta.

Kuten näet, nyt viesti on valmis maailmalle! Twiittaa-napin painalluksen jälkeen se näyttää käytännössä tältä ja on vaikka sinun uudelleentweetattavissasi.

Koska klikkasin itseni Vastaamaan enkä vain kirjoittamaan uutta tweettiä, on minun viestistäni näytettävissä keskustelu eli pääset helposti käsiksi myös alkuperäiseen viestiin.

Käyttämässäsi työkalussa tähän saattaa olla jokin nappi valmiina. Esimerkiksi minun suosimassani Tweetdeckissä uudelleentweettausvaiheessa on vaihtoehto Edit & RT, joka käytännössä vie vastaamaan.

Tweetdeck: Edit & RT

Mitä muita lyhenteitä kuin RT ja MT on olemassa?

Twitterissähän ovat vallalla yhteisön villit lait, mikä tarkoittaa sitä, että erilaisia käytänteitä on pilvin pimein. RT on vakiintunut ja siitä voit olla hyvinkin varma, että kyseessä on uudelleentweettaus. Esittelen sinulle nyt kuitenkin kolme muutakin, joihin saatat tweettailessasi törmätä.

  1. Äskeisessä esimerkissä käyttämäni MT eli muokattu tweetti olisi kuitenkin aivan hyvin voinut olla myös PRT = partial retweet = osittainen uudelleentweettaus, koska pyyhin vain osan viestistä pois enkä puuttunut mahdollisiin kirjoitusvirheisiin tai viestin sanomaan. 
  2. Olen nähnyt käytettävän myös TT:tä eli translated tweettiä, joka tietysti tarkoittaa käännettyä tweettiä. Siinä tapauksessa viestin alkuperäinen kieli on jokin muu kuin uudelleentweetissä käytetty kieli.
  3. Toisinaan törmään myös lyhenteeseen RLRT, joka tarkoittaa real life retweettiä. Sellaisen kohdalla on oletettavasti kyseessä tilanne, jossa tweettaaja lainaa konkreettisia sanoja toiselta tweettaajalta oikean elämän tilanteesta Twitteriin.

PS. Näistä perinteisemmän muotoisista ja kommentoiduista uudelleentweettauksista ei edelleenkään tarvitse välttämättä kiittelemällä kiitellä, vaan osoita kiitollisuutta vaikka keskustelemalla.

Categories: Blogi

Hanna Takala

Hanna T edustaa sosiaaliseen mediaan kasvanutta nuorta polveamme. Tampereen ammattikorkeakoulun taiteen ja viestinnän osastolta medianomiksi valmistunut Hanna on osallistunut esimerkiksi Elonmerkki 2011 -tapahtumassa livebloggaajana kirjan kirjoittamiseen.