Livevideolähetyksen markkinointi niin ennen lähetystä, sen aikana kuin sen jälkeenkin kannattaa miettiä hyvin, tekipä lähetyksiä sitten organisaatio tai asiantuntija omaa henkilöbrändiään varten.

Suora ja avoin livevideolähetys on mitä erinomaisin tapa esitellä yrityksen osaajia sen yleisölle ja toisaalta vahvistaa osaajien omia asiantuntijabrändejä. Olen ymmärtänyt monien potentiaalisten asiakkaiden kaipaavan videoita, joilla tutustua organisaatioiden tekijöihin. Myös minä olen ajatellut esitellä itseäni enemmän myös livevideoiden avulla omalle kohdeyleisölleni tänä vuonna.

Tästä syystä kokosin myös sinulle pari vinkkiä livevideolähetyksen markkinointia koskien. Kerrothan omat hyvät vinkkisi myös minun ja muiden iloksi kommentilla!

Livevideolähetyksen markkinointi: 3 vinkkiä

1. Mainosta suunniteltua lähetystä hyvissä ajoin toisilla kanavillasi ja boostaa tarvittaessa rahalla

Kun teet suunnitelmallisia livelähetyksiä, joilla on muun muassa tietty lähetysaika, voit markkinoida niitä etukäteen valikoimissasi kanavissa.

Lähetyksen ajankohdan ei välttämättä tarvitse olla edes pitkän ajan päässä, vaan hetkikin ennen lähetysaikaa voi riittää. Esimerkiksi tässä Donal Skehanin Instagram-viestissä kerrotaan hetken kuluttua Facebook-sivulla alkavasta lähetyksestä ja selvyyden vuoksi mukana on Facebook-sivun osoite ettei katsojan tarvitse itse etsiä.

Livevideolähetyksen markkinointi etukäteen: Donal Skehan markkinoi Instagram-päivityksellään Facebook Live -lähetystä

Käyttää voi tietysti myös sponsoroituja päivityksiä ja suoranaisia mainoksiakin, mikäli orgaaninen levikkisi huolettaa. Toistaiseksi varsin huokea Facebook-mainos virtaan voi tuoda Periscopenkin puolelle porukkaa paikalle oikeaan aikaan! Oleellista on tietysti tuoda lähetystä esille niissä kanavissa, joissa haluamasi yleisö aktiivisesti toimii.

2. Markkinoi lähetystä muissa asiantuntijaprofiileissasi automaattisesti lähetyksen aikana

Esimerkiksi Periscope-lähetys on alkaessaan mahdollista jakaa automaattisesti Twitteriin (nykyään koko lähetys on käynnistettävissä Twitterin kautta). Lähetyksessä on jakamismahdollisuus myös muualle (kuten Facebookiin ja LinkedIniin), mutta et voi valita niitä ennen kuin olet jo aloittanut lähetyksen.

Livevideolähetyksen markkinointiviestintään voi valjastaa myös vaikka IFTTT:n automatiikan. Esimerkiksi itse olen automatisoinut Periscopen tietyn hashtagin sisältävän markkinointitweetin menemään brändätyllä kuvalla myös LinkedIn-profiiliini.

Esimerkiksi tämä lähetys julkaistui lähetyksen aikana LinkedIniin kuvan mukaisella tavalla ja tiedän sen saaneen LinkedInissä klikkauksia:


Livevideolähetyksen markkinointi lähetyksen aikana: Periscopen markkinointweetti automaattisesti LinkedIniin

3. Uudelleenjulkaise lähetys toisessa palvelussa lisämausteilla

Suuri osa katsonnoista tullee lähetyksen toistoista. Sekä Facebook Live että Periscope tallentavat lähetykset automaattisesti, joten mikäli koet videon kestävän aikaa älä poista sitä itsekään! Älä myöskään unohda sitä, vaan jälkimarkkinoi sitä itse. Vanhan livevideolähetyksen markkinointi tukee myös tulevia lähetyksiä!

Yksi tapa tehdä uudelleenhyödyntää lähetystä sen päätyttyä on sen uudelleenjulkaiseminen toisaalla, tallenna lähetys omalle laitteelle tätä varten. Esimerkiksi Mario Armstrong julkaisee Periscope-lähetyksensä uudelleen YouTube-kanavallaan varsin messevällä tavalla: pystykameralla tehty alkuperäislähetys vie vain osan tilasta ja loput tilasta kannustaa katsojaa toimintaan:

Näitä uudelleenjulkaisuja kannattaa tietysti sopivan tilanteen tullen upottaa myös vaikkapa blogauksiin yms. Tiedä vaikka edesauttaisivat Googlen hakutulossijoittumisten kanssa.

Puolet TOP 10 -hakutuloksista sisältää upotettua videota

Searchmetricsin viimeinen Rebooting Ranking Factors -whitepaper tietää kertoa, että vuonna 2016 Googlen TOP 10 -hakutuloksista lähes puolet sisälsi upotettua videota.

 

Videon upottaminen sivulle voi edesauttaa Google-tuloksissa nousemista

Voit siis melkeinpä olettaa, että verkkosivun sisällössä upotettu video epäilemättä edesauttaa hakutuloksissa nousemista. Tietysti sen upotetun videon tulee olla sen sisällön kannalta relevanttia ja palvella sitä sivulle saapujaa.

Tietysti tuo upotettu video voi tietysti olla myös livelähetyksissä tehtyä videota, ainakin tietyistä palveluista (Instagram Storiesin livevideot eivät jää talteen eivätkä ole upotettavissa). Periscope-lähetykset voi upottaa niiden markkinointitweettien kautta ja julkiset Facebook Livet niiden tilapäivitysasetuksista.

 


Hanna Takala

Hanna T edustaa sosiaaliseen mediaan kasvanutta nuorta polveamme. Tampereen ammattikorkeakoulun taiteen ja viestinnän osastolta medianomiksi valmistunut Hanna on osallistunut esimerkiksi Elonmerkki 2011 -tapahtumassa livebloggaajana kirjan kirjoittamiseen.