Muistatko sinä, mitä ihan ensimmäiseksi tweettasit, kun aloitit Twitterin käyttäjänä? Muutama päivä sitten Twitter julkaisi #FirstTweet-työkalun, jolla löydät sen ensimmäisesi. Allekirjoittanut aloitti näin:

Näin runsaat 2228 päivää ja 2608 seuraajaa myöhemmin tutkailtuna on pakko sanoa, että eipä tuolla tweetillä varmasti mitään tavoitetta ole ollut. Rehellisyyden nimissä Twitterin hienous valkeni minulle vasta myöhemmin.

Itse kullekin lie Twitterin käytöstä tullut tavoitteellisempaa sitten sen ensimmäisen tweetin. Etenkin kun on pyritty saaman lisää seuraajia. Ja niiden kertyneiden seuraajien analysoinnista halusinkin tänään sinulle kertoa!

Seulo hyvät seuraajat

Millaisia seuraajia sinulla on Twitterissä?

Etenkin yrityksille ja organisaatioille, sekä tietysti ajatusjohtajiksi pyrkiville asiantuntijoille on hyvä löytää seuraajistaan vaikuttajat. Jos et halua käsipelillä käydä seuraajiesi listaa lävitse, löytyy onneksi asiaan työkaluja.

Suosittelen lämpimästi FollowerWonk-nimistä palvelua, joka antaa ilmaiseksi yllättävän määrän hyvää informaatiota seuraajista. Jos vaikuttaja tai superverkostoituja on jollain löytyvä, niin FollowerWonkilla! Itsehän olet tottakai tehnyt hyviä valintoja, mutta ketkä ovatkaan valinneet sinut?

Aloitetaanpa analyysi: kirjaudu FollowerWonkiin Twitter-tunnuksilla, napsauta päänavigaatiosta kohtaa Analyze followers, kirjoita analysoitavan tilin tunnus ja valitse vetovalikosta Analyze their followers.

Aloita analyysi kirjautumalla ja valitsemalla analyysi

Löydä seuraajistasi vaikuttaja, jolla on sosiaalista auktoriteettia

FollowerWonk antaa kullekin tweettajalle Social Authority -pisteet 1-100. Pisteytys arvostelee käyttäjän vaikutusta ja osallistumista Twitterissä.

Kun haluat löytää henkilön, joka sinusta tweetatessaan saa todennäköisesti aikaiseksi liikennettä, tarkennat viestisi tuon pisteskaalan yläpäätä edustaviin henkilöihin. Näet kunkin segmentin sisältämät tweettaajat, kun klikkaat segmenttiä.

Sosiaalinen auktoriteetti ryhmittelee Twitter-seuraajasi

Segmenttiä klikkaamalla näet keitä kyseiseen lohkoon kuuluu

Löydä seuraajistasi eniten seuratut

Täytyy muistaa, että jokainen reaktio, jonka seuraajaltasi saat enemmän tai vähemmän välittyy myös hänen seuraajilleen. Tuo seuraajien määrä on varmasti kiinnostava asia.

FollowerWonk antaa sinulle kokonaiskuvan seuraajiesi seuraajamääristä ja jälleen kerran segmettiä piirakasta napsauttamalla näet keistä missäkin segmentissä on kyse. Jos tavoittelet erityisesti massoja, mieti millä viestillä juuri nuo seuraajat saisit juttuusi mukaan.

Kuinka paljon seuraajillasi on seuraajia

Suodata vaienneet seuraajat

Yksi FollowerWonkin analysoimista asioista on viimeisimmät tweettaukset. Onko seuraajasi tweetannut viimeisen tunnin sisällä vai kenties viimeksi yli viisi vuotta sitten?

Jälleen segmenttiä klikkaamalla selviää, ketkä seuraajista ovat olleet aktiivisesti äänessä ja ketkä taas eivät. Kun yrität päättää kannattaisiko jotakuta vaikuttajaa vaikka mainitsemalla “pingata” viestissä, jotta hän esimerkiksi retweettaisi, suodata tämän analyysin tiedoilla vaienneet pois listaltasi.

Koska seuraajasi ovat viimeksi olleet äänessä

Tunnista aktiivisimmat uudelleentweettaajat

Nyt kun retweettaamisesta puhutaan, niin siitäkin antaa FollowerWonk analyysinsä. Kuinka suuri prosenssi seuraajasi tuottamasta tweettivirrasta on retweettejä?

Mitä enemmän joku retweettaa, sitä todennäköisemmin hän uudelleentweettaa myös sinua omille seuraajilleen. Piirakkadiagrammin segmenttejä napsauttamalla selviää jälleen, kuka tweettaa lähinnä omiaan ja ketkä taas jakavat auliisti eteenpäin muiden juttuja.

Ketkä seuraajistasi ovat aktiivisia retweettaajia

Tunnista seuraajiesi joukosta keskustelijat

Kun nyt Twitter-virran sisältöasioihin päästiin, niin katsastappa myös miten suuri osa seuraajiesi virroista sisältää mainintoja. @-merkillä alkavien toisiin tweettaajiin tapahtuvien viittausten määristä erottelet seuraajistasi aktiiviset keskustelijat ja tarkennat sen mukaisesti kunkin Twitter-toimintosi.

Jos haluat kutsua vaikuttajia vaikka isännöimääsi Twitter-chattiin, kannattaa seuloa helposti keskustelevat seuraajat joukosta. Segmenttejä klikkaamalla FollowerWonk paljastaa pulisijat puhujista.

Tunnista kuka pulisee ja kuka julistaa

Huomaa nyt, että kaiken Twitter-toimintasi ei missään nimessä tarvitse eikä pidä olla tällä tavalla laskelmoitua — ei minunkaan missään nimessä ole! Se on kuitenkin mahdollista, jos olet läpikotaisin tavoitteellinen ihminen. Kevyempään tavoitteluun FollowerWonk antaa sinulle esimerkiksi tiedon siitä koska seuraajasi ovat aktiivisena Twitterissä.

Hieman kevyempää analyysia saat SocialRank-palvelulta, se kertoo sinulle kuluneen 30 päivän ajalta 10 parasta, 10 arvokkainta ja 10 osallistuvinta seuraajaasi.

PS. Jos olet miettinyt kuka lopetti tilisi seuraamisen Twitterissä, niin sen tiedon löydät tätä nykyä vaikka TwitterCounterista, jolla voit myös tarkistaa onko Twitter-tilisi hyvä ylipäätään.

Categories: Blogi

Hanna Takala

Hanna T edustaa sosiaaliseen mediaan kasvanutta nuorta polveamme. Tampereen ammattikorkeakoulun taiteen ja viestinnän osastolta medianomiksi valmistunut Hanna on osallistunut esimerkiksi Elonmerkki 2011 -tapahtumassa livebloggaajana kirjan kirjoittamiseen.