Siirtyminen Drupal 7:ään

Drupal 7 on julkaistu reilu kuukausi sitten, ja vaikka tätä ei vielä Zenton projekteissa ole vielä otettukaan käyttöön, päätin testata uutta versiota siirtämällä vanhat kotisivuni Drupaliin. Drupal 7:ssa on muuttunut paljon asioita sekä pinnalla että pinnan alla, mikä merkitsee jonkin verran uudelleen opettelua; vanhat niksit, jotka toimivat D6:ssa, eivät enää ole käytettävissä uudessa versiossa. Osa seiskaversioon liittyvistä ominaisuuksista tuli esille jo alpha -versiota testatessa, mutta tuolloin testausmahdollisuudet olivat vielä aika rajallisia.

 

 

Kuva: Loogistettu Drupal 7:n ylläpito-osio ladataan ajaxilla sivun päälle; Plussaa klikkaamalla saadaan lisättyä nykyinen sivu ylläpidon pikavalintoihin.

Drupal 7:n admin -käyttöliitytmä

 

 

Itse julkaisujärjestelmän pystytys kuitenkin sujui hyvin helposti, hieman helpomminkin kuin vanhoilla versioilla. Pientä säätöä joutui tekemään lähinnä jaetun palvelimen asetusten vuoksi – omalla palvelimellani esimerkiksi palvelimen temppi-kansio ei ollut käytettävissä – eikä kaikkia haluamiani moduuleita pystynyt kytkemään päälle bugisuuden takia. Osa moduuleista oli kuitenkin vielä Alpha, Beta tai peräti kehitys -vaiheessa, joten tämä on aivan ymmärrettävää.

 

 

Koko asennusta ajatellen toimenpidettä helpotti se, että esim. Content Construction Kit (CCK) ja Imagecache -moduulit kuuluvat nykyään Drupalin perusasennukseen – ja eipä tule mieleen juurikaan Drupal -projekteja, joissa näitä moduuleita ei ole käytetty. Sen lisäksi, että asennusajasta putoaa tunti tai pari pois tämän ansiosta, näiden moduulien integrointi saa koko järjestelmän toimimaan stabiilimmin, koska monet muut moduulit käyttävät näitä hyvin yleisiä ominaisuuksia.

 

 

Kuva: Sisällönluonnin yksityiskohdat eivät enää sekoita käyttäjää.

Drupal 7:n sisällön luonti

 

 

Tilanne tuo mieleen Drupal 6:n julkaisun parin vuoden takaa; tuolloin oli juuri alkamassa uusi projekti, joka vaati edistyksellisiä ryhmä-, projektinhallinta jne. moduuleita. Tarvittavista moduuleista oli tuolloin olemassa kuutoseen parhaimmillaankin vasta kehitys -versiot, joten sivuston kehityksessä oli pakko turvautua vitosversioon. D6 -moduulien kehitys eteni sen verran verkkaisesti, että mielessä kävi kuutosversion yli hyppääminen kokonaan, mutta jossain vaiheessa Drupal-kehityksen painopiste siirtyi kuutoseen ja monin paikoin D6 oli kehittynyt niin paljon että vanhempi versio enää tuntunutkaan millään tasolla järkevältä ratkaisulta.

 

Nyt ollaankin taitepisteessä; Sivustoja tehdessä on valittava, tehdäänkö sivut vanhemmalla Drupal 6 -alustalla, johon on olemassa valtava kasa moduuleita sekä muuta tukea, mutta joka on jo vanhentunutta tekniikkaa ja jonka tuki alkaa pikkuhiljaa hiipumaan. Jos kuitenkin halutaan ajatella pitkäkantoisesti, olisi melkeinpä valittava Drupal 7, jonka kanssa saatetaan joutua kohtaamaan toistaiseksi kaikenlaisia ongelmia. Drupal 7 -kehityksessä olisi järkevä edetä hiljalleen ja joustavasti, ja tehdä sivustoja niitä ominaisuuksia myötäillen, joita julkaisujärjestelmään on saatavilla. Uusia ominaisuuksia pystyy aina lisäämään palveluun myöhemmin, kun näiden lisääminen on sivujen toimivuuden ja tarvittavan työmäärän suhteen järkevää.

Julkaistu: | Kategoriat:

Zento on yhteisöllisen viestinnän asiantuntijayritys, joka on toiminut vuodesta 2003. Autamme asiakkaitamme viestimään verkossa ja toimimaan työntekijälähettiläinä.

Seuraa meitä:

Ota yhteyttä:

Zento Oy
Rautatienkatu 21B
FI-33100 Tampere

zento@zento.fi
040 5656 273

Tietosuojaseloste