Haluan olettaa, että sinä luet tätä blogia enemmän sen sisällön kuin teknisen muodon vuoksi.

Junailin itseni taannoin Turun ammattikorkeakoululle, jossa luennoin mobiililaitteille kirjoittamisesta. Turussa ollaan tänä vuonna uudistamassa ammattikorkeakoulun verkkosivuja ja sisällöntuottajien mieleen haluttiin etenkin kasvava mobiilikäyttäjäkunta.

Mobiilikirjoittamisessa sitä kuitenkin huolestuttavan helposti hairahtaa tuijottamaan teknistä muotoa ja tärkein unohtuu.

Mikä on tärkeintä kirjoittamisessa mobiililaitteille?

Minä saatan joskus sortua avaamaan lauseeni konjunktiolla tai langeta lauseenvastikkeeseen. Elämäni seitsemän (7) äidinkielen opettajaa eivät ole saaneet piestyä istutettua minuun kaikkia kielemme kommervenkkejä — saatika niiden hienoa terminologiaa. Pieksen kuitenkin ihan itse itseni, jos suistun sisällöttömyyden suohon!

Sisältöä taskuun — mobiili mielessä

  • Laitteelle kuin laitteelle sisältöä tuottaessasi pidä mielessä omat tavoitteesi. Minun tavoitteeni on paitsi osoittaa osaamistani ja saada sinut tilaamaan minulta palveluja, myös opettaa sinulle jotakin.
  • Älä unohda myöskään sitä, että yleisölläsi on tavoitteita. Oletan, että sinun tavoitteesi tätä lukiessa on oppia mikä on tärkeintä mobiililaitteille kirjoittamisessa, mutta toki se voi olla jotain muutakin. Ehkäpä haet hyvää paikkaa kommentoida ja tuoda omaa osaamistasi asiasta esille?
  • Etenkin mobiililaitteella selatessa haetaan tietoa, ajantappo tapahtuu pikemminkin sovelluksissa kuin selaimessa. Tavoitteiden saavuttamisessa auttavat eteenpäin tietysti avainsanat.

Tavoitteiden ja avainsanojen ympärille mahtuu kuitenkin rutkasti joukosta eroamista!

Se tieto, jonka sinä sivullasi tarjoat saa olla sinun ja yleisösi näköistä. Jos Turun AMK ja vaikkapa Satakunnan ammattikorkeakoulu SAMK tarjoavat samaa sisältöä samoilla avainsanoilla, niin jollain se erottuminen täytyy tehdä. Se erottuminen on silkkaa sisällöntuottajiensa näköistä sisältöä.

Mistä on hyvät mobiilisisällöt tehty teknisesti?

Matkapuhelimille ja täppäreille kirjoittaminen ei juuri eroa verkkokirjoittamisesta. Harjoitus tekee kirjoittajan — olipa päätelaite mikä hyvänsä.

Tietysti on tärkeitä teknisiäkin asioita, joita kannattaa ottaa huomioon erityisesti “taskuun” kirjoittaessaan. Muiden muassa tämä:

  • Pidä virkkeet, lauseet ja kappaleet lyhyinä

Älä kuitenkaan tiivistä sisällön kustannuksella. On tiiviyttä tärkeämpää, että asia on ymmärrettävä ja palvelee tavoitteita. Älä siis ole täysin armoton tiivistäjä.

Varsinaisen artikkelin pituutta en näe tänä päivänä ole ongelmana, kuhan sisältö on silmälle suotuisa. Siitä toivottavasti todisteena huomenna 16.1. starttaava Long Play, joka tähtää hitaalla perusteellisella tutkivalla journalismillaan, hyvin kirjoitetuilla reportaaseillaan ja kiinnostavilla henkilökuvillaan muun muassa iPadeille ja muille mobiililaitteille.

Muista myös nakkisormisia suomalaisia ja vältä linkkiryppäitä (sormella pitää mahtua täppäämään yhtä yksittäistä linkkiä).

Categories: Blogi

Hanna Takala

Hanna T edustaa sosiaaliseen mediaan kasvanutta nuorta polveamme. Tampereen ammattikorkeakoulun taiteen ja viestinnän osastolta medianomiksi valmistunut Hanna on osallistunut esimerkiksi Elonmerkki 2011 -tapahtumassa livebloggaajana kirjan kirjoittamiseen.