Sivut Drupalilla – voinko rakentaa sellaiset itse?

Päivitys 24.3.2015: Drupal-koulutus ei tällä hetkellä kuulu Zenton valikoimaan.

Jos tarvitset itsellesi, yrityksellesi tai järjestöllesi sivut, sinulla on pieni budjetti, reippaasti intoa, tulet toimeen tietokoneiden kanssa ja sinulla on kohtuullisesti aikaa, voi sivuston rakentaminen itse olla sinulle hyvä ratkaisu. Aluksi harvempi yritys, yhteisö tai muu taho tarvitsee kovin monimutkaista sivustoa. Laajentaa voi aina myöhemmin, ja Drupalin avulla pystyt hyvin toteuttamaan sivuston, joka on aluksi yksinkertainen ja jota tarpeen tullen pystyy laajentamaan hyvinkin monipuoliseksi.

Jos päätat rakentaa sivusi Drupalilla, kannattaa myös vilkaista Perus -Drupalin sijaan valmiita asennusprofiileita, joissa on jo valmiiksi asennettuina jonkin verran ominaisuuksia. Asennusprofiileita on mitä erilaisempiin tarkoituksiin, ja kannattaakin hieman katsella listaa lävitse, ennenkuin päättää minkä päälle alkaa rakentamaan. Esimerkiksi Corporative site antaa hyvän valikoiman moduuleita, joiden kanssa voi alkaa sivustoaan rakentamaan.

Aina on kuitenkin vaihtoehtona opetella perusasioita ja Drupalia alusta asti asentamalla perus-Drupal. Moduuleiden asentaminen on 7 -versiossa jo hyvin helppoa, eikä tiedostonsiirto-ohjelman kanssa tarvi enää temppuilla alkuperäisen asentamisen jälkeen.

Drupalin asentaminen ja opiskelu

Rakentaisitko itse Drupal -sivuston?Drupalin asentaminen ei ole vaikeaa, jos osaat käyttää tietokonetta sujuvasti työkaluna. Asentaminen sujuu helposti vaikka Webhotelli.fi:n tai Nebulan tietokannalliseen webhotelliin. Varsinainen ihmettely alkaakin vasta, kun itse julkaisujärjestelmä on asennettu, ja juuri rakennettu sivu kumisee tyhjyyttään. Vaikka uusi Drupaliin tutustuva sivunikkari haluaakin luultavasti testailla sivuja ensin itse, kannattaa harkita lyhyttä perehdytyskoulutusta alun ihmettelyn jälkeen, sillä tällainen tulee vähentämään helposti paljon turhaan käytettyjä tunteja ja turhautumista. Vaikka Drupalin 7 -versiossa käytettävyyteen on panostettu jo huomattavasti, sivuston rakentamisessa käytetty logiikka ja termistö eivät automaattisesti aukea kokemattomalle sivuston rakentajalle.

Itse rakentamisen rajoitukset

Julkaisujärjestelmää käyttämällä pystyy rakentamaan monentyyppisiä sivuja, mutta mitä enemmän ominaisuuksia sivuille halutaan, sitä enemmän tekijän täytyy osata tai opiskella. Jotta saisit ulkoasustasi täysin haluamasi kaltaisen, sinun tarvitsee osata html:ää ja tyylikoodausta, mikä nostaa opittavan asian määrää suuresti; Mikäli html ja css ovat jo hallussa, ei ulkoasun luomiselle täysin itse ole mitään esteitä. Muussa tapauksessa kannattaa teettää sivujen ulkoasu muualla ja etsiä sopivin vaihtoehto suuresta joukosta valmiita teemoja, joista osaa pystyy helposti yksilöimään rajatusti.

Joidenkin ominaisuuksien kanssa saattaa pätevälläkin sivunikkarilla tulla seinä vastaan; Kaikkea ei vain ole mahdollista tehdä olemassa olevilla moduuleilla, vaan näiden toteuttaminen vaatii php- tai javascript- ohjelmointia. Mikäli nämä eivät kuulu vahvuuksiisi, voi ne aina teettää muualla. Mikäli rakennat sivusi enimmäkseen itse, voit punnita kuinka tärkeitä haluamasi ominaisuudet ovat ja miettiä, haluatko panostaa niihin niin paljon että tilaat ne asiantuntijalta.

Miten tukea?

Vaikka lähikoulutuksessa koulutettava ja kouluttaja pystyvätkin kommunikoimaan paremmin, sellainen ei ole aina mahdollista tai järkevää pitkien välimatkojen vuoksi. Nykyään on kuitenkin mahdollista toteuttaa etäkoulutusta niin, ettei se jää tehokkuudeltaan juurikaan jälkeen lähikoulutuksesta. Omat kokemukseni Drupal -koulutusten antamisesta niin päivien mittaisten ryhmäkoulutuksen, henkilökohtaisen lähiohjauksen kuin henkilökohtaisen etäkoulutuksenkin muodoissa ovat kaikki olleet positiivisia, ja koulutettavien sivuprojektit ovat koulutusten jälkeen edenneet huomattavasti tehokkaammalla tahdilla.

Zento on yhteisöllisen viestinnän asiantuntijayritys, joka on toiminut vuodesta 2003. Autamme asiakkaitamme viestimään verkossa ja toimimaan työntekijälähettiläinä.

Seuraa meitä:

Ota yhteyttä:

Zento Oy
Rautatienkatu 21B
FI-33100 Tampere

zento@zento.fi
040 5656 273