Toimittajat eivät kuuntele. Näin väittää Petri Tamminen kirjassaan “Muita hyviä ominaisuuksia”. Mielipiteensä Tamminen perustaa  toisaalta omaan toimittajakokemukseensa, toisaalta kirjailijana saamaansa kokemukseen haastateltavana olemisesta.

Vaikka kyseessä onkin kärjistys, niin etenkin Twitterin kohdalla tämä tuntuu pitävän edelleenkin valitettavan usein paikkansa. Twitterissä on erityisen helppo jämähtää yksisuuntaiseen tiedottamiseen ja tyytyä vain tuottamaan virtaan sisältöä tasaisin väliajoin sen sijaan, että myös  ”kuuntelisi”.  

Mitä tämä kuunteleminen sitten Twitterissä tarkoittaa ja miten sitä voisi parantaa? Tässä muutama ajatus, joka itselleni on kehittynyt seuratessani eri toimittajien mielestäni enemmän tai vähemmän kuuntelevaa twitteröintiä. Kuunteleviakin toimittajia siis löytyy!

1. Astu toimittajien maailmasta ihmisten pariin. Älä seuraa vain muita toimittajia tai tunnettuja henkilöitä. Uusia seurattavia löydät muun muassa hashtagien, #FF-suositusten ja uudelleentwiittausten kautta.

2. Reagoi twiittiesi kommentointeihin eli mainintoihin. Ihan kaikki kommentit eivät edes kaipaa vastausta, mutta muiden kommenttien yleinen ignorointi tai vain tutuille vastaaminen on epäkohteliasta. Jotkut toimittajat uudelleentwiittaavat saamiaan vastauksia, mikä on joskus ihan hyvä tapa saada käyty keskustelu kaikkien seuraajiensa nähtäväksi.

3. Pyri herättämään twiiteilläsi keskustelua. Esitä kysymyksiä, pyydä mielipiteitä, testaa väitteitä. Twitter-keskustelujen kautta voit löytää juttuihisi uusia näkökulmia tai jopa uutta tietoa.

4. Pyri osallistumaan myös muiden herättämään keskusteluun. Toimittajilla on Twitterissä taipumus olla keskusteluissa ammattiroolinsa mukaisesti enimmäkseen aloitteentekijöitä, mutta joskus myös muiden keskustelun aloituksista kiinninappaaminen tai muiden keskusteluiden seuraaminen ylipäänsä voivat nekin tuottaa uusia ideoita omaan työhön. Mitkä asiat ihmisiä kiinnostavat ja mietityttävät? Millaista näkökulmaa ajankohtaisiin asioihin kaivataan?

5. Muista tasa-arvoisuus. Toimittaja ei ole Twitter-hierarkiassa ns. tavisten yläpuolella.

6. Jos Twitterin ottaminen sosiaalisempaan käyttöön tuntuu työläältä, muista, että myös twitteröintiä voi harjoittaa keskitetysti. Tähän liittyen suosittelen lukemaan Hanna Takalan 10 vinkkiä ajanhallintaan somessa!
 


Tiina Raatikainen

Tiina on Tampereen yliopiston tiedotusopin laitoksen kasvatti, joka luiskahti verkkoviestinnän puolelle jo varhain. Tiinassa yhdistyy rautainen sisältöosaaminen ja tekniikan sekä eri verkkotyökalujen hallinta.