Sinua on pyydetty bloggaamaan omasta asiantuntemuksestasi, mutta koko ajatuskin hirvittää. ”En minä ole mikään kirjoittaja.” ”Miten niitä blogeja ylipäänsä kirjoitetaan?”

Molemmat ajatukset ovat tarpeettomia. Sinun ei ensinnäkään tarvitse olla kirjoittaja. Se, että sinulla on sanottavaa asiantuntijuuteesi kuuluvasta aiheesta, riittää.

Ei ole myöskään mitään oikeaa tapaa blogata. On parempikin, että bloggaat omalla äänelläsi ja tavallasi kuin että yrität jäljitellä jotakuta muuta.

”Mutta kun…” Joo, ymmärretään. Tässä muutama vinkki, joidenka rohkaisemana saatat päästä blogauksessasi vauhtiin.

Bloggaaminen on parasta sisäisesti nautittuna
CC BY 2.0 Udo Herzog

Miten rakennan bloggauksen?

Minkä ylipäänsä voi sanoa, sen voi sanoa selvästi…”
– Ludwig Wittgenstein

Lähde liikkeelle sisällöstä: mitä haluat yleisöllesi kertoa. Kerro se sitten niin selkeästi ja omin sanoin kuin osaat. Sisältö on tärkein, ei se miten hienosti muotoilet sen. Vaikeaselkoinen, vierasperäisillä sanoilla ja tärkeilevillä ilmauksilla höystetty teksti ei ole ”hieno”, vaikka jotkut tuntuvatkin niin luulevan. Mitä yksinkertaisemmin ja napakammin pystyt asiasi sanomaan, sitä parempi.

Mieti kysymyksiä, joita asiakkaillasi on tiettyyn aiheeseen liittyen ja pyri vastaamaan blogissasi niihin. Voit rakentaa koko bloginkin kysymys-vastaus – tyyliin, jolloin kysymykset toimivat väliotsikkoina.

Suosi muutenkin tiuhaa väliotsikointia, jotta saat pidettyä rakenteen kevyenä. Suosi myös lyhyitä kappaleita ja vältä liian pitkiä ja raskaita lauserakenteita. Verkkotekstissä kannattaa mielestäni välttää myös liiallista lauseenvastikkeiden käyttöä. Usein päälauseesta ja sivulauseesta koostuva virkerakenne on selkeämpi.

  • Ei näin: Toimiakseen laitteen olisi..
  • Vaan näin: Jotta laite toimisi, olisi sen…

Myös listat toimivat verkossa hyvin. Listamuotoon on helppo kiteyttää esimerkiksi ne asiat, jotka kannattaa muistaa, tarkistaa tai ottaa huomioon tietyssä tilanteessa.

Jos jonkun asian kuvailu sanallisesti tuntuu vaikealta tai mahdottomalta, mieti voisiko asiaa selventää kuvalla, kaaviolla, videolla tmv. Blogin ei tarvitse olla pelkkää tekstiä, kuten olemme jo aiemmin tuoneet esiin. Kuvien käyttö keventää tekstiä muutenkin.

Mistä apuja kirjoittamiseen?

Jos äidinkielen opettajan haamu kummittelee edelleenkin mielessäsi tai pelkäät tekeväsi esimerkiksi noloja yhdyssanavirheitä, apua on saatavissa paitsi kirjallisista lähteistä myös eri verkkolähteistä.
Yve-fi-palvelusta voi esimerkiksi tarkistaa kirjoitetaan jokin sanapari yhteen vai erikseen, ja Kotuksen sivuilta löytää ylipäänsä erilaisia ohjeita ja suosituksia.

Kirjavinkki:

Katleena Kortesuo, Liisa-Maria Patjas: Pilkun paikka. Kielioppia kaikille.


Hanna Puro

Hanna P on viestinnän ammattilainen, joka hallitsee sekä digitaalisen että printtimedian. Hannan kanssa yhteistyössä syntyy käytännöllinen viestintäsuunnitelma tai someohje niin yritykselle, virastolle kuin järjestölle. Hannalta voit tilata myös sisältöä verkkosivuille, someen tai printtimediaan.