Huomenna 13. tammikuuta 2009 lähtee Innovaatiojuna Helsingistä kohti Oulua, enkä usko sitä edes villihevosten estävän lähtemästä, sen verran perinpohjaisesti sitä on suunniteltu sosiaalisessa mediassa ja sen ulkopuolella. Pendolinoissa 41 ja 61 tapahtuu siis jännittäviä keskiviikkona.

Innovaatiojuna on tapahtuma ja paikka, vaan ei perinteinen seminaari tai kokous. Viitisenkymmentä innovoijaa hyppää junaan ja matkaa etelästä Suomineidon vyötäisille ja matkan aikana muovaavat tulevaisuutta joukkoälyllä. Innovaatiojuna on kokeilu, jonka pyrkimykset lienevät jokaisella osallistujalla omanlaisensa. Erilaiset mielet ja kielet lyövät aatoksensa yhteen ja katsotaan mitä tulee. Oulussa sitten seikkailevat tutustumassa muun muassa kaupungin avoimiin kehittämismalleihin.

Jo ennen matkaa käytössä ovat olleet moninaiset sosiaalisen median palvelut kuten Etherpad, Flickr, Qaiku, Twitter, Bambuser, Qik, Vimeo, Facebook, Ning, blogit… Eli vaikka esimerkiksi ainuttakaan zentolaista ei junassa ole, se ei tarkoita sitä ettemmekö tilannetta mielenkiinnolla voisi pitää silmällä ja sen takuulla teemmekin! Vaikka kaikki eivät mukaan mahtuneetkaan, rannalla ei tarvitse ruikuttaa, vaan avoimet toimintatavat tuovat kyllä lopputuloksia meille muillekin. Sosiaalinen, yhteisöllinen, osallistava ja osallistuva media on pistänyt Innovaatiojunan alullekin, se pesee takuulla sen jälkipyykitkin. Puhumattakaan sitten siitä, että tottakai tälle on syntynyt varjotapahtumia ja jatkumoita.

Niin ja onhan tämä mitä ilmeisimmin testi myös nettiyhteyksille junassa, VR:llähän on niiden suhteen jotain tavoitteita tulevaisuudessa. VR on myös sponsorina, yhdessä muutaman muun kanssa. Sponsorit ovat antaneet innojunailijoille myös pähkinöitä purtavaksi, eli yritysten ja organisaatioidenkin asioita joukkoistetaan.

Tähänkin maailma on menossa, uusi kuje tämäkin. Zento toivottaa junailijoille hyvää matkaa! Antaa arvojen syntyä!


Hanna Takala

Hanna T edustaa sosiaaliseen mediaan kasvanutta nuorta polveamme. Tampereen ammattikorkeakoulun taiteen ja viestinnän osastolta medianomiksi valmistunut Hanna on osallistunut esimerkiksi Elonmerkki 2011 -tapahtumassa livebloggaajana kirjan kirjoittamiseen.