Kangasala, kuten kaikki muutkin kunnat, pursuaa mielenkiintoisia tarinoita. Ilmiöitä, joista voimme olla ylpeitä yli kuntarajojenkin: ihmisiä, tapauksia, rakennuksia, paikkoja, tapahtumia, yrityksiä, innovaatioita… Tarinoita, jotka nostavat itsetuntoamme ja herättävät muissa positiivista kateutta. Tarinoita, jotka auttavat tunnistamaan ja tunnustamaan juuremme. Tarinoita, jotka lisäävät Kangasalan tunnettuutta ja auttavat uudisasukkaita kotiutumaan kuntaan.

Leirinuotioilla ja pirtinpenkillä istutaan tarinoimassa enää harvoin. Tämän vuoksi Kangasalla päädyttiin wikittelemään. Yhteistä tarinaa Kangasalan Sanomien yhdessä Zenton kanssa toteuttamaan Kangasala-wikiin voivat kirjoittaa kaikki. Wikimedian ideana on vapaa sisältö joka perustuu wiki-tekniikkaan ja vapaaehtoiseen aktiivisuuteen. Kun kirjoittaja tallentaa tarinansa wikiin, hän antaa kaikille oikeuden jakaa ja uudelleen käyttää kirjoittamaansa tai muokkaamaansa tekstiä.

Palvelua on helppo käyttää. Ja jos omaa tarinan alkua ei tahdo syntyä, toisten muistot ja ajatukset innostavat jatkamaan jo kirjoitettua tarinaa. Wikittelyn tarkoituksena ei ole, että ihmiset jatkossa istuvat vain koneensa kanssa ja ovat toisiinsa yhteydessä bittivirtojen kautta. Syntyvät tarinat innostavat jatkamaan tarinaa myös kasvokkain siellä, missä ihmiset ”elävinä” tapaavat sekä myös järjestämään tapaamisia ja solmimaan uusia tuttavuuksia.

Kyse ei ole juorupalstasta eikä tietokirjasta, vaan arjen tarinoista, siitä, mikä on aitoa kangasalalaista ja sitä kautta houkuttelevaa. Tarinalla on alkuvoimaa, teot häviävät, tarinat jäävät. Tarina auttaa oivaltamaan ja ymmärtämään. Parhaimmillaan tarina vastaa kysymyksiin keitä me olemme, miksi me olemme olemassa ja mihin olemme menossa. Yhteisen tarinan kirjoittaminen lisää yhteisöllisyyttä, luottamusta ja sitoutumista. Mitä turvattomammaksi maailma tulee, sitä enemmän ihminen kaipaa tuttuja, läheisiä asioita ja mitä pyörteisemmäksi maailma tulee, sitä enemmän ihmiset haluavat tuntea kuuluvansa johonkin. Yhteisen tarinan kirjoittaminen lisää kuntalaisten aktiivisuutta käyttää Kangasala-wikiä myös oman kunnan palveluihin keskittyvänä palveluhakemistona.

Kun puhutaan ihmisten ja alueiden hyvinvoinnista, historiallisten tarinoiden arvo saattaa tuntua vähäiseltä, mutta sitä se ei ole. Päinvastoin, tarinat ovat kulttuurista osaamista, joka vahvistaa yhteenkuuluvuutta ja alueellista identiteettiä, antaa luottamusta omiin kykyihin ja yhteistoimintamahdollisuuksiin sekä eväitä rakentaa parempaa tulevaisuutta.

Myös Suomi-brändin työryhmän tavoitteena on saada jokainen suomalainen tuntemaan ylpeyttä kotimaastaan ja juuristaan sekä puhumaan niiden puolesta. Jokainen kunta voi aloittaa tämän työn omalla kohdallaan. Yhteinen kunta, asioiden verkosto, yhteinen menestys. Täydellinen ei tarvitse eikä kannata olla. Aito, haluttava, houkutteleva ja loistavasti palvelunsa osaava kyllä.

Tämä ei tarkoita sitä, että palaamme vanhaan kulttuuriin, leiriydymme kivikautiseen Sarsaan, mestaamme viattomia neitoja tai poljemme veloilla. Se tarkoittaa sitä, että poimimme historiasta ja sen tarinoista hyviä ja kestäviä palasia, joita uudella tavalla yhdistelemällä rakennamme parempaa tulevaisuutta. Wiki on tähän yksi loistava väline.

Tämä on vierailijabloggaus! Haluamme tuoda esille myös kanssamme toimivia tahoja ja heidän ideoitaan.

Tällä kertaa vieraanamme on Avantiviestinnän Ulla Vehmasaho. Ulla työskentelee myös Luovan Suomen parissa.

 

Categories: Blogi

Vierasbloggaaja

Toivotamme tervetulleiksi myös vierailevat kirjoittajat. Ota yhteyttä, jos sinulla on jotain zentomaista sanottavaa.