Olen tänä vuonna kouluttanut useille ryhmille live-videopalveluiden käyttöä. Kuluneen vuoden aikana suorat lähetykset ovat selvästi olleet viestijöitä kiinnostavin sisältömuoto, ainakin minun nähdäkseni. Ihan viimeaikoina näihin koulutuksiin on ilmaantunut kuitenkin kysymys “Entä live-video Instagramissa?”

Vielä viime viikolla saatoin sanoa, että huhuja Instagram-live-videosta on, mutta katsotaan mitä tapahtuu ja että mikään ei estä muualla livessä tehtyjen videopätkien hyödyntämistä uudelleen Instagramissa. Tällä viikolla voin sanoa, että Instagram Stories sisältää pian live-videota.

Live-video Instagramissa lähetetään siis pian Instagram Storiesin kautta. Kuvausnäkymään tulee Tavallisen ja Bumerangin rinnalle Live, jossa painetaan lähetysnappia. Sen kummallisempaa suoralähetys ei ole.

On kuitenkin muutamia asioita, jotka kannattaa huomioida:

Live-video Instagramissa, mitä kannattaa ottaa huomioon?

Kaikki eivät ole olleet varauksettoman innoissaan Instagram Storiesista, joka kaiken kaikkiaan on aika uusi Instagram-ominaisuus. Itseasiassa iso osa aktiivikäyttäjistä vain rullaa tarinoiden ohi.

Ehkä heidän silmänsä kuitenkin osuu “LIVE”-tunnukseen, joka esiintyy livelähetystarinoiden kohdalla lähettäjän profiilikuvan alareunassa. Olen ymmärtänyt, että livetilaan mentäessä on myös mahdollista lähettää omille seuraajilleen ilmoitus lähetyksen alkamisesta.

Ilmoitusta kannattaa hyödyntää, sillä lähetykset ovat katoavaa sorttia! Facebook Live ja Periscope tallentavat tätä nykyä livelähetyksen automaattisesti sen lopputtua, mutta live-video Instagramissa katoaa lähetyksen päätyttyä. Uudelleenkatselut eivät siis ainakaan aluksi ole mahdollisia.

Suoralähetyksen aika on rajattu tuntiin. Lähetyksen aikana katsojat voivat reagoida samaan tapaan kuin muissakin live-videopalveluissa: tykkäämällä ja kommentoimalla. Sinä voit “pinnata” erikseen jonkun tietyn kommentin esille halutessasi.

Toki kommentit voi ottaa myös pois käytöstä, mutta huomioi kaiken positiivisen sosiaalisuuden apu levikin kannalta. Mitä jos sinun lähetyksesi pääsisikin Explore-välilehdellä “Top Live” -valinnaksi?

Miten livelähetyksiä voisi Instagramissa lähestyä?

Mitä Instagram Stories Livellä sitten voi tehdä? Epäilemättä aikalailla samoja asioita kuin mitä Periscopella voi tehdä, mutta koska käsillä ei ole mitään “karttaa” jolta livet sattumalta löytäisi eikä lähetyksiä voi ilmeisesti otsikoidakaan, oma panostaminen saattaa tuntua.. no, turhalta.

Siksipä ehdotankin, että yrityksenne kokeilee lähestyä tätä asiaa Instagram-vaikuttajien kautta! Tarkoitan siis sitä, että sponsoroitte livelähetyksen.

Moisessa tilanteessa tietysti pitää keskustella vaikuttajan kanssa mitä olet häneltä ostamassa. Tilannehan on totta kai tärkeää pitää aitona, mutta tietyt asiat voidaan varmasti lähetyksen “käsikirjoitukseen” sopia, ettet osta sikaa säkissä.

Mitä organisaatio ainakin teoriassa voi saada livelähetystä sponsoroidessaan?

  • Tuotesijoittelua
  • Sponsorimaininta lähetyksen alussa ja/tai lopussa (“Tämän lähetyksen mahdollistaa…”)
  • Shout-outit lähetyksen aikana
  • Maininta lähetystä mainostavissa somepostauksissa (tweetit, Facebook-postaukset jne. joita ennen lähetystä tehdään)

Mikäli lähetys uudelleenjulkaistaisiin esimerkiksi YouTubeen, niin kuin omille Periscope- ja Facebook Live -lähetyksille voi tehdä, voisi vaikuttaja myydä myös esimerkiksi logosijoittelua sekä mahdollisuuden mainospätkään.

Oleellista on tietysti miettiä, että mikä tässä on tavoitteena. Halutaanko esimerkiksi vaikuttajan yleisöstä seuraajia sille organisaation tilille? Silloin shout-outit tilin tunnukselle ovat tarpeen. Livelähetyksen sponssaaminen vain siksi, että oltaisiin mukana jossain uudessa, olisi hiukan hoopoa.

PS. Kun nyt kuitenkin sille yrityksen Instagram-tilillekin tulee tehtyä niitä livelähetyksiä, niin muista kyseessä olevan sosiaalisen myynnin kannalta oleellisen suhteiden luonnin. Kiinnitä huomiota katsojiisi, kysele jne.


Hanna Takala

Hanna T edustaa sosiaaliseen mediaan kasvanutta nuorta polveamme. Tampereen ammattikorkeakoulun taiteen ja viestinnän osastolta medianomiksi valmistunut Hanna on osallistunut esimerkiksi Elonmerkki 2011 -tapahtumassa livebloggaajana kirjan kirjoittamiseen.