“Sosiaalisen median ydin on olla sosiaalinen” sanoin viime lokakuussa Tredean työntekijöille sosiaalisen median juttuja valmentaessani. Se on pyörinyt tänään mielessäni.

Täällä Suomessa monin paikoin totutellaan vielä Instagramiin, vaikka Pinterest ja Tumblr ovatkin maailmalla niitä nopeimpia kasvajia somepalveluista. Minäkin vielä epäilemättä monet kerrat tutustutan koulutuksissa Instagramin ihmeellisiin saloihin.

[ecs-list-events cat=’instagram’ message=’ ‘]

Haluan kuitenkin myös hiukan helpottaa jo palveluun tutustuneiden elämää, etenkin jos juuri sinun pitäisi tarkkailla vaikkapa useampaa Instagram-tiliä. Tai jos sinun vaikka pitäisi pitää silmällä työntekijälähettiläiden Instagramiin synnyttämää sisältöä.

Miten ylläpidän useampaa Instagram-tiliä (ainakin sosiaalisesti)?

Instagram sallii kuvien lataamisen vain mobiilisti, eikä ole omassa sovelluksessaan tehnyt kahden tai useamman tilin välillä hyppelemistä helpoksi niinkuin Twitter on tehnyt. Käytännössä joudut aina kirjautumaan uudestaan ja uudestaan.

Internetin ja mobiilisovellusten syövereissä on mitä erikoisempia viritelmiä useamman Instagram-tilin hallinnoimiseksi, mutta niiden tulevaisuus on hivenen epävarmalla pohjalla. Jos otat käyttöösi palvelun, jossa kuva ladataan tietokoneitse — kuten ajastuksen mahdollistava Schedugram — teet sen omalla riskilläsi.

On kuitenkin olennaista muistaa ettei ylläpito ole pelkkää sisällön lataamista ja julkaisemista. Instagram on sekin sosiaalinen media. Se ei ole pelkästään kuvien lähettämistä, vaan kuviin reagoimista.

Ja sen tekemiseen useammalta tililtä on olemassa ilmainen apuväline, tietokoneella tai vaikka tabletilla käytettäväksi. Hootsuite, jolla voit ylläpitää ja ajastaa esimerkiksi Twitter- ja Facebook-viestintää, mahdollistaa tämän.

Ylläpidä organisaatiosi sosiaalisuutta Instagramissa Hootsuitella

Hootsuiteen kytkettävistä oletuspalveluista ei Instagramia löydy, mutta sovellusvalikoimassa on ilmainen Instagram-lisäosa.

Hootsuiteen ladattavalla Instagram-sovelluksella lisäät erilaisia Instagram-sisältöpalstoja seurantaasi. Kukin palsta kytketään erikseen johonkin Instagram-tiliin.
Instagram-lisäosassa kukin palsta kytketään kiinni johonkin Instagram-tiliin.

Sillä voit järjestellä itsellesi näkymän palstoista, joissa seuraat vaikka

Ja tietenkin reagoit niihin kuviin tykkäämällä tai kommentoimalla (tai jaat linkkinä johonkin toiseen somepalveluun, kuten Facebook-sivullesi). Kuvien repostauksen vaikka organisaation tilille joudut edelleen tekemään mobiilisti sille varatulla sovelluksella. Hootsuiten näkymässä voit myös suoraan seurata kuvan lähettänyttä tahoa, ehkä hänkin seuraa sitten sinun tiliäsi.

Palstoissa voi tehdä erilaisia hakuja, kuten vaikka työntekijälähettilyyteen kytkettyyn hashtagiin. Palstan kuviin reagoi se tili, joka siihen palstaan on kytketty.
Kussakin palstassa voi hakea eri asioita, esim. työntekijälähettiläille brändättyä hashtagia, tässä esimerkiksi RAY:n #munrahis. Palstassa kuviin reagoi se tili, joka siihen on kytketty.

Omaan palstaansa on myös mahdollista laittaa Instagramin suosituimpien kuvien virta, jos haluat kokeilla trendeihin hyppäämistä.

Tämä toivottavasti hivenen helpottaa sosiaalisuuden ylläpitämistä Instagramissa.

PS. Alussa mainitsemistani somen nopeista nousijoista myös Tumblr on sovelluksena lisättävissä Hootsuiteen.


Hanna Takala

Hanna T edustaa sosiaaliseen mediaan kasvanutta nuorta polveamme. Tampereen ammattikorkeakoulun taiteen ja viestinnän osastolta medianomiksi valmistunut Hanna on osallistunut esimerkiksi Elonmerkki 2011 -tapahtumassa livebloggaajana kirjan kirjoittamiseen.