Väitän, että sosiaalisessa mediassa on jokaiselle taholle jotakin. Kaikille se hyödykkäin asia ei välttämättä ole se suosituin Facebook, mutta ihan varmasti jokaiselle jotakin löytyy. Kävin tässä taannoin eräässä liitossa herättelemässä “vanhan liiton miehiä” sosiaalisen median pariin ja siellä taidettiin innostua sellaisesta yhteisöllisen median välineestä kuin Bambuser!

Mikä on Bambuser?

Ruotsalainen Bambuser on videoiden striimaamiseen tarkoitettu alusta, jonka käyttöönotto tapahtuu silmänräpäyksessä.

Käytännössä Bambuserin hyödyntämiseksi tarvitset joko älypuhelimen, taulutietokoneen tai tietokoneen webkameralla. Älypuhelimeen tai täppäriin joudut asentamaan puhelimesta riippuen sovelluksen, mutta webkameran kanssa pääseet striimaamaan suoraan nettiselaimessa. Konreettisesti hyödyntäminen tapahtuu erilaisissa livetilanteissa, kun kameralla “bambuseroidaan” videostriimiä mahdollisille etäosallistujille. Striimaaminen tapahtuu joko avoimesti kaikille tai yksityisesti.

Livekuvan yhteydessä valinnan näyttävältä tältä
Tätä kirjoittaessa YLE Savo striimaa videota linnunpöntöstä.

Idea on siinä, että melkolailla kuka tahansa voi ruveta lähettämään tilanteesta kuin tilanteesta videovirtaa taskusta löytyvällä mobiililaitteella. Yksi ehkä innokkaimmista suomalaisista striimaajista on Mr Personal Eu eli Kurt Linderoos: tutustu hänen tallennettuihin Bambuser-striimeihinsä.

Mikä Bambuserista tekee sosiaalisen median työkalun? Paitsi että striimiä katsovilla on mahdollisuus kommentoida striimin sivulla, voidaan striimi myös jakaa eri yhteisöihin tai upottaa esimerkiksi blogiartikkeliin. Voit siis osallistua, jakaa ja reagoida – niistä tekemisistä on sosiaalisuus tehty.

Striimin yhteydessä voi olla chat, johon osallistua etäältä.

Liittokokous Bambuseriin?

Kuten sanoin, herättelemäni liitto innostui ainakin Bambuserista. Ajatuksena oli, että liittokokouksen voisi striimata Bambuseriin. Muista, että virallisen striimin yhteyteen on syytä järjestää chat-emäntä, joka nostaa etäosallistujien hyviä pointteja keskusteluun. Aivan kuten kannattaisi toimi virallisen Twitter-hashtaginkin suhteen!

Liittokokous livenä, ei se ihan vieras ajatus ole, sillä esimerkiksi Suomen Ylioppilaskuntien Liitto SYL on striiminä kokouksensa tarjoillut – vaikkakaan ei Bambuserissa. Eikä ajatus ole Bambuserissakaan ihan vieras, sieltä nimittäin löytyy esimerkiksi pätkiä Rakennusliiton liittokokouksesta.

Bambuseroi mut beibi! Tarjoile tilaisuus etäälle – käytä Bambuseria

Bambuser ei ole vaikuttamiselle ollenkaan vieras väline, siitä lienevät melko selvinä merkkeinä muun muassa Syyrian hallituksen Bambuser-blokki ja 10 000+ videota Egyptistä ennen blokkia?

Mihin muuhun Bambuseria voisi käyttää? Mitäs jos ryhtyisit koostamaan UKK (FAQ) eli Usein Kysyttyjen Kysymysten -tietopankkia Bambuser-kanavaksi: aina kun joku kysyy jotain, asiakaspalvelija nappaa kameran esiin ja alkaa striimata? Liian hurjaa pidättyväisille suomalaisille? Kommentoi omat villit ideasi ja hyödykkäät vinkkisi muiden iloksi.


Hanna Takala

Hanna T edustaa sosiaaliseen mediaan kasvanutta nuorta polveamme. Tampereen ammattikorkeakoulun taiteen ja viestinnän osastolta medianomiksi valmistunut Hanna on osallistunut esimerkiksi Elonmerkki 2011 -tapahtumassa livebloggaajana kirjan kirjoittamiseen.