Miten voit esitellä tuotteesi somessa? Tee tuote-esittelyvideo tai kokonainen sarja, joilla sinä henkilökohtaisesti näytät miten tuotteesi (tai palvelusi) toimii. Siihen ei vaadita mitään hillitöntä Hollywood-tuotantoa, älä pelkää.

Aloitin taannoin FUSE Business Clinic -mentorina ryhmälle käsityöyrittäjiä. Minä mentoroin heitä tietysti sosiaalista mediaa ja verkkoviestimistä koskevissa asioissa. Kun eräs heistä istuutui minua vastapäätä 1on1-sessioissa, kertoi hän ongelmanaan olevan sen, ettei hän voi olla kaikille näyttämässä miten hänen tuotteensa toimivat. Yritin kaikella satakuntalaisella lempeydelläni ohjata hänet tajuamaan, että totta kai voi: “Miten niin et voi, onhan sinulla käytössäsi video?”

Annoin Annelle käskyn tulla tutuksi puhelimensa kameran kanssa ja tehdä pieniä videoita, joilla hän yksinkertaisesti näyttää kuinka hänen Vernada-monitoimikorunsa toimivat. Hyviä videoita voi aivan hyvin tehdä itse, harjoitus tekee siinäkin mestarin!

Millaisella videolla kannattaa tehdä tuotetta tutuksi?

Mitä yritysvideo sisältää?

Vidyardin 2017 Video in Business Benchmark Reportin mukaan yritysten yleisimmät videotyypit ovat:

  • “explainer video” (59% videoista)
  • tuoteominaisuusvideot (51%)
  • “how to” ja muut opettavat videot (45%)
  • asiakkaiden lausunnot (44%)
  • ajatusjohtajien haastattelut (37%)

Annen tällä hetkellä ainoa video tuo esille tuotteen ominaisuuksia. Se myös pyrkii ratkaisemaan ostajan ongelman, niin kuin selittävillä explainer-videoilla on tapa tehdä:

Samaa lajia odotan Annen tekevän omin avuin jatkossakin, mutta mielellään puhuen sinulle. Katsoen sinua silmiin (lue: siis kameran linssiin) ja puhuen sinulle (lue: ei teille).

Minkä mittainen videon kannattaa olla?

Vidyardin raportin mukaan 56% videoista on alle 2 minuuttia pitkiä, niin kuin Annellekin tehty video. Ei liene kenellekään yllätys, että alle 90 sekunnin mittaiset videot katsotaan todennäköisemmin loppuun kuin 482 sekuntia (mikä on yritysvideoiden keskimääräinen pituus 😲) pitkät.

Vanhassa SumAllin ja Bufferin suosituksessa YouTube-videoiden optimaaliseksi pituudeksi annettiin 2 minuuttia ja 54 sekuntia.

Tee tuote-esittelyvideo, jossa käydään se yksi asia sen 1,5-3 minuutin aikana. Annena kävisin läpi aina yhdellä videolla yhden monitoimikoruyhdistelmän, siinä ei nokka montaa sekuntia tuhise vaikka rauhallisin ottein asiansa esittelisikin.

Milloin video kannattaa julkaista?

Raportti kertoo myös, että yritysten videoita kulutetaan eniten keskiviikkoisin aamupäivällä 7-11 (18% yritysten videoista katsellaan keskiviikkona), kun taas lauantaisin (9%) ja sunnuntaisin (8%) on selkeästi muita päiviä hiljaisempaa. Tilanne todennäköisesti on kuitenkin se, että yritysvideoita kerta kaikkiaan julkaistaan arkena enemmän ja itseasiassa viikonloppujulkaisulla voisi erottuakin joukosta!

Siihen omaan sisältösuunnitelmaan on hyvä valikoida jotakuinkin säännöllinen aika, jolloin uusi video-ohje julkaistaan. En välttämättä valitsisi sitä ruuhkaisinta ajankohtaa, vaan lähtisin kokeilemaan niistä hiljaisemmista päivistä. Etenkin Annena, kun tuote ei ole b2b vaan b2c -tuote.

Tee tuote-esittelyvideo esimerkiksi näiden 3 asetelmaehdotuksen pohjalta

Muiden mentorienkin kanssa juttelimme, että jokaisen aktorimme pitäisi viihtyä paremmin puhelimiensa kameroiden kanssa. Eikä tietenkään vaan räiskimään sinne päin, vaan sommittelemaan tuotteensa osaksi fiksua asetelmaa, valikoimaan sen oman värimaailman jne. Minä suosittelin tuttuun tapaani yrittäjiä pyrkimään linjakkuuteen, antaen esimerkiksi Mimi Mementosin Instagramin.

Mimi Mementos

Miten esitellä tuote videolla? Tee tuote-esittelyvideo samaan tapaan, valikoi itsellesi sopiva linjakkuus, niin tunnelmassa kuin asettelussakin. Annelle ehdotin keskustelussamme ensimmäisenä asetelmaa, jossa hänellä on vaikka yhteistyökumppani kameramiehenä: ensin kuvataan kasvoja, sitten käsiä joissa useampi koru yhdistyy yhdeksi ja sitten takaisin kasvoihin.

Kuvakäsikirjoitus monitoimikoruille vaihtoehto 1

Toisena vaihtoehtona miten tehdä tuote-esittely videolla näkisin “flat layn”, jossa koko tilanne kuvataan ylhäältä päin: aloittaen koruista erillään, sitten Annen kädet yhdistävät korut ja viimeisessä kuvassa näytetään lopputulos. Tässä tietysti ei synny katsekontaktia, mutta se ei estä tervehtimästä lämpimästi!

Tee tuote-esittelyvideo flat layna. Kuvakäsikirjoitus monitoimikoruille vaihtoehto 2

Anne itse väläytti vaihtoehtoa, jossa hän kokoaa korun mallinuken päälle. Minä kehtaan jatkojalostaa sitä ajatusta niin, että mitäpä jos koru tällä kertaa purettaisiin? Ensimmäisessä ruudussa 3in1-monitoimikoru on mallinuken kaulassa, sitten Anne purkaa sen uuteen uskoon ja lopuksi kaulakoru sekä riipus ovat takaisin mallinuken kaulassa ja käsikoru Annen omassa ranteessa.

Kuvakäsikirjoitus monitoimikoruille vaihtoehto 3

Kaikki nämä kolme vaihtoehtoa ovat hoidettavissa yhdellä otolla, harjoitus tekee mestarin! Myös siitä omasta esiintymisestä tulee luontevampaa ajan myötä.

Oleellisimmat välineet, joita näissä tapauksissa tarvitaan ovat kelvollisella kameralla varusteltu älypuhelin, kolmijalka (flat layta varten sellainen, jossa on liikkuvuutta) ja jalustasovite, jolla puhelin kiinnitetään siihen kolmijalkaan. Kannattaa vältellä puhelimen pitämistä kädessä, siinäkin tapauksessa että sinulla olisi kuvausapua. Mahdollisilla linsseillä ja mikrofoneilla voi lähteä halutessaan viilaamaan, mutta en näe niitä mitenkään pakollisina. Digivallankumouksen Petri on antanut Periscope-lähetyksiä varten hyvät vinkit tätä sivuten, tsekkaa.

Mielettömän välinekikkailun sijaan kiinnitä huomiota siihen mitä siellä kuvan taustalla tapahtuu ja millaisessa äänimaisemassa kuvaat! Siinä missä yllä mainitsemani Mimi Mementosin nykyisissä kuvissa esiintyvät hänen tuotteensa lisäksi tietyt värit ja objektit, mitkä ovat ne sinun videoissasi taustalla säännönmukaisesti esiintyvät värit ja objektit? Äänimaiseman kaiut voi pyrkiä minimoimaan esimerkiksi tekstiileillä tilassa.

Eikä näitä videoita tarvitse vain sosiaalisessa mediassa julkaista, vaan näkisin itse niitä mielelläni esimerkiksi verkkokaupassa tuotteen kohdalla, upotettuna blogiartikkeleihin jne. Tai tee tuote-esittelyvideo uusille jälleenmyyjille sisäisiä kanavia pitkin opetusmateriaaliksi? Mitä jos verkkokaupassa tietyt korut ostaneelle lähettäisi tilausvahvistuksen perään personoidun videon (tervehdi nimeltä!) miten juuri ne kyseiset korut yhdistyvät?

PS. Anne antoi minulle luvan käyttää itseään ja hänen monitoimikorujaan esimerkkinä tässä blogauksessa. Älä siis närkästy, en ole rikkonut mentorin ja aktorin välistä luottamusta.


Hanna Takala

Hanna T edustaa sosiaaliseen mediaan kasvanutta nuorta polveamme. Tampereen ammattikorkeakoulun taiteen ja viestinnän osastolta medianomiksi valmistunut Hanna on osallistunut esimerkiksi Elonmerkki 2011 -tapahtumassa livebloggaajana kirjan kirjoittamiseen.