Maanantaina 10.11. kävin osallistumassa Dinglen seminaariin Asiantuntijasta vaikuttajaksi. Kun tapahtuman ensimmäinen puhuja, Digitalist Networkin pääsihteeri Ville Tolvanen kertoi, että hän oikein odottaa ihmisten tekevän Digitalistin logosta omia versioitaan ja järjestävän omia Digitalist Network -tapahtumiaan, ajattelin mielessäni: anna asialle raamit!

Älä käsitä väärin, kyllä Ville on kaikella rakkaudella luvan antanut:

4) Järjestä oma tapahtuma digitalistien kanssa. Lumia Photoday, Kesäkuun lakiasia, marraskuun johtamisen pop-up Finpron kanssa jne… Järjestä jotain ja anna Digitalistin markkinoida asia.

Niin mikä minua sitten tässä närästää?

Vapauta asiantuntijasi verkkoon, vältä vauhtisokeus

Johda asettamalla rajoja

Edellisellä viikolla kävin itse puhumassa opintoasiainpäivillä Lahdessa ja siellä eräs yleisön jäsen kommentoi edeltänyttä turvallisuuspuheenvuoroa näin:

Lastenkasvatus auttaa tähän minunkin närästykseeni: anna rakkautta ja aseta rajoja.

Myöhemmin Dinglen tilaisuudessa puhui myös Enthusiastin Aku Varamäki. Hän toi esille asiantuntijavaikuttavuuden nimenomaan organisaation näkökulmasta, sillä hän on ollut mukana Finnairin sosiaalisen median linjanvedoissa.

Hän kehotti antamaan kaikille työntekijöille rohkeasti valtuudet. Valtuutus tarkoittaa sitä, että on valtaa toimia tietyissä rajoissa. Akukin muistutti, että käytännössä valtuuttaminen vaatii ohjeistusta, koulutusta ja kannustamista. Ja ennen sitä toki myös motivaattoreita!

Pelko pois, jos Finnair, Paulig ja muut voivat vapauttaa asiantuntijansa verkkoon, niin voit tehdä sinäkin.

Kyllä joku ne rajat asettaa kuitenkin

Jos annat valtuudet toimia, onko luvassa vauhtia ja vaarallisia tilanteita? Todennäköisesti ei ja puhun nyt ihan omasta kokemuksesta.

Tilannehan on se, että Zento koostuu tällä hetkellä lähinnä kahdesta Hannasta. Tahtoisin pitää itseäni meistä kahdesta sinä villimpänä reikäpäänä. Hanna P ei ole muistaakseni ikinä sen kummemmin kontrolloinut tekemisiäni (sen jälkeen kun satakuntalainen tylyys oli käsitelty).

Jännä juttu on se, että sitä asettaa ihan itse itselleen mentaalisia rajoja! Kehtaan väittää, että moni työntekijä on lukinnut ihan omin avuin itsensä laatikkoon vaikkapa tässä asiantuntijabrändiasiassa ja kuvittelee, että nimenomaan työnantaja ei anna tulla sieltä ulos. Ja mitä hirveämmässä himmelissä päivittäin puhiset, sitä karmeampi lienee mielen maatuskanukkien sarja.

Ei, tässä ei auta pelkästään se, että johtaja näyttää mallia. Epäilemättä nimittäin moni ajattelee, että tottakai johtajalla on lupa toimia eri tavalla: onhan hän johtaja.

Esimerkiksi minusta Hanna P voi blogata Zenton blogissa ihan mistä tahansa, vaikka päällään seisomisesta, jos se vain on kytkettävissä tavoitteisiimme. Itselleni olin muun muassa asettanut sellaisen rajan, etten lähde mistään mielipideasioista avautumaan edes tavoitteiden piirissä. Olen aivan varmasti ääneen väittänyt luennoidessani, ettei minulla ole mitään rajoja, mutta kyllä on.

Johtamisen tulisi olla myös rajojen asettamista. Minä pääsen mentaalisista blokeistani melko varmasti ihan sillä, että juttelen pomoni kanssa, mutta jokainen organisaatio ei koostu vain kahdesta Hannasta. Tarvitaan siis

  • ohjeistusta organisaation tavoitteesta ja siihen sopivasta sisällöstä sekä ajankäytöstä,
  • keskustelevaa koulutusta, jossa rajojen asettajakin on läsnä, 
  • kannustamista vaikka sisäisillä kampanjoilla ja muilla käytännön esimerkeillä
  • ja hyötyjen osoittamista erilaisilla mittareilla.

Villen halajama Digitalist Network -tapahtumien vyöry voi kaivata avukseen jotain samanlaista kuin TedX-tapahtumien ohjeistuksesta löytyy. Rakkautta ja rajoja!


Hanna Takala

Hanna T edustaa sosiaaliseen mediaan kasvanutta nuorta polveamme. Tampereen ammattikorkeakoulun taiteen ja viestinnän osastolta medianomiksi valmistunut Hanna on osallistunut esimerkiksi Elonmerkki 2011 -tapahtumassa livebloggaajana kirjan kirjoittamiseen.