Mistä tietää moniko on klikannut jaettua linkkiä?

Facebook-sivullasi tämä napsautusten määrää koskeva tieto irtoaa käyttäjätilastoista. Hanna P:n blogauksessa Osaatko viestiä Facebook-yleisöllesi oikeaan aikaan on kuvaesimerkki kohdasta Julkaisun tiedot, jos olet tarkkana huomaat kohdan “Linkin klikkaukset”. Mutta mitä jos jaat linkin vaikka Twitterissä?

Kannattaa käyttää linkinlyhentäjää, joka tarjoaa myös tilastot linkkien menestyksestä. Siksipä suosittelen, että käytät jatkossa linkkejä jakaessasi Bitly-nimistä linkinlyhennyspalvelua. Se on minusta nimittäin paras.

Miten lyhennän linkin ja seuraan sen menestystä?

Mitä Bitly tekee?

Kuten sanoin, Bitly lyhentää linkkejä. Esimerkiksi tässä tweetissä on käytetty linkinlyhentäjää:

Jos katsot vaikka tämän Aamulehden puheenaiheen nettiosoitetta, ymmärtänet lyhentämisen tarpeen. Osoite on nimittäin 142 merkkiä pitkä, 2 merkkiä pidempi kuin Twitterin viestikenttä.

Kuinka linkinlyhentäjä toimii?

Bitlyyn kirjaudutaan joko omalla Bitly-tilillä tai Facebook- tai Twitter-tunnuksilla. Kun olet kirjautunut, kaikista lyhentämistäsi linkeistä alkaa muodostua kokoelma ja ennen kaikkea tilastoja.

Näin toimit, kun haluat lyhentää linkin:

1. Kopioi haluamasi artikkelin tms. verkko-osoite

Kopioi selaimen osoitekentästä osoite siihen sisältöön, jonka haluat jakaa. Leikepöydälläsi pitäisi olla siis jotain tällaista:
http://www.insidefacebook.com/2013/10/10/getting-no-facebook-love-tips-for-getting-your-page-updates-noticed/

2. Mene Bitlyyn ja lyhennä osoite

Bitlyn sivulla on koko ajan näkyvissä pallokala, jonka yhteydessä lukee “Paste a link here…”.

Bitlyn pallokalan yhteydessä on

Kun klikkaat sitä, kenttä muuttuu “Paste a URL to save and shorten it”.

Bitlyn linkkikenttä laajenee

Liitä nyt äsken kopioimasi osoite leikepöydältä kenttään. Tehokkaampaan käyttöön kannattaa asentaa selaimen työkaluihin The Bitmarklet -nappi, jolloin sinun ei tarvitse erikseen käydä Bitlyn sivulla lyhentämässä linkkejäsi.

3. Kopioi muodostettu lyhytosoite ja käytä sitä sisällössäsi

Avautuvasta popup-ikkunasta löytyy muodostettu lyhytosoite ja sen perästä nappi “Copy”. Kopioi osoite leikepöydällesi ja liitä vaikka Twitter-tilapäivitykseen.

Syntyneestä linkistä näytetään popup, josta voit kopioida linkin

Miten löydät linkin tilastot?

Linkkikokoelmasi kertyy valikon kohtaan “Your Stuff” > “Bitmarks”. Tilastot löytyvät “Your Stuff” > “Stats”. Kokoelman jokaisen linkin kohdalla on myös navigaation “View stats”, josta pääset sen linkin tilastoon.

View Stats -linkki kokoelman kohdista vie sinut linkin tilastoon
Klikkaa kuvaa niin saat sen suuremmaksi.

Näistä tilastoista näet moniko on klikannut sinun linkkiäsi ja moniko on ylipäätään napsauttanut samaan osoitteeseen vieviä muiden Bitly-osoitteita.

Tilastolistasta näet silmäillen onko linkkiä klikattu
Klikkaa kuvaa, niin saat sen suuremmaksi.

Klikkaamalla saat hieman lisää informaatiota linkin toimivuudesta
Klikkaa kuvaa, niin saat sen suuremmaksi.

Miten saan linkkiin selkeitä sanoja?

Oletusarvoisesti Bitly-linkkiesi loppuosa on numeroista ja erikokoisista kirjaimista muodostuva sarja. Halutessasi voit kuitenkin muokata linkkiä niin, että loppuosa on jokin selkeä sana.

  1. Napsauta kynäikonia linkin perässä
  2. Kirjoita haluamasi termi osoitteen perään
  3. Paina enteriä

Klikkaa kynäikonia linkin perässäMuokkaa maalattu tekstiKirjoita tilalle järkevä sana tai sanoja yhteenkirjoitettuna ja paina enteriä

Edellisen Instagram-aiheisen bloggaukseni lopussa käskin unohtaa linkkien käyttämisen Instagramissa, ne kun eivät ole klikattavia sovelluksessa. Mikään ei kuitenkaan estä sinua laittamasta sinne lyhyitä, helposti muistettavia osoitteita, jotka näkijä voi helposti toistaa selaimessaan omin avuin. Voisit siis ihan hyvin käyttää Bitly-linkkejä ja vielä parempi jos muokkaat ne järkeviksi sanoiksi.

Bitly-linkkejä voit toki viljellä muuallakin kuin Twitterissä, mutta esimerkiksi Facebookissa ne saattavat olla vähän jopa haitaksi.

PS. Jos käytät ajanhallintasyistä esimerkiksi Tweetdeckiä Twitter-tilisi ylläpitoon, voit kertoa asetuksista ohjelmalle, että haluat käyttää linkkien lyhentämiseen Bitlyä ja yhdistää ohjelman vielä juuri siihen sinun Bitly-tiliisi. Näin väistät jälleen Bitlyn sivulla käymistä, linkit muotoutuvat automaattisesti Bitly-linkeiksi. Tarvitset Bitlyn asetuksista Advanced-kohdasta Legacy API Keyn, jonka liität ohjelmaan:

Opeta Tweetdeck tms. käyttämään Bitlyä linkeissäsi automaattisesti


Hanna Takala

Hanna T edustaa sosiaaliseen mediaan kasvanutta nuorta polveamme. Tampereen ammattikorkeakoulun taiteen ja viestinnän osastolta medianomiksi valmistunut Hanna on osallistunut esimerkiksi Elonmerkki 2011 -tapahtumassa livebloggaajana kirjan kirjoittamiseen.